Kruislingen doen het goed in de VS

De eerste generatie kruislingen van Holstein-koeien met Montbélliarde en Viking Red leveren onder Amerikaanse omstandigheden meer op dan zuivere Holstein-koeien. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Minnesota.

Kruislingen+doen+het+goed+in+de+VS
© koole en liebregts

Zelfs bij bedrijven met een hoge melkproductie per koe deden de kruislingen het beter. Acht melkveebedrijven in de Amerikaanse staat Minnesota zijn acht jaar geleden gestart met deze grote kruisingsproef.

De gemiddelde productie op de Holstein-Friesian (HF) bedrijven, variërend van 275 tot 1.940 koeien, lag op bijna 14.000 kilo melk per koe bij drie keer melken per dag.

Raszuivere HF-koeien

De melkveehouders waren niet helemaal tevreden over de gezondheid, vruchtbaarheid en de aanhoudingspercentages van hun raszuivere HF-koeien.

De boeren gingen kruisen met Montbélliarde en Viking Red stieren met het doel een 3-weg koe te fokken.De universiteit hield alle prestaties van de koeien bij.

Na afronding van de eerste lactatie, van in totaal 2.265 vaarzen (Montbélliarde x HF, Viking Red x HF en zuiver HF), produceerden de kruislingen evenveel melk als hun raszuivere stalgenoten, waarbij de Montbélliarde kruislingen 3 procent meer kilo's vet en eiwit gaven.

Vruchtbaarheid

De vruchtbaarheid van de kruislingdieren was beter met minder 'open' dagen en dus een kortere tussenkalftijd. In combinatie met minder sterfte bij de geboren kalveren.

Alleen dit voordeel leverde al een financiële meevaller op van tienduizenden dollars, zo rekende de universiteit deze grote melkveebedrijven voor.

Significant was ook het hogere aanhoudingspercentage van de kruislingen. Van de Montbélliarde-kruisling vaarzen haalde 84 procent de tweede lactatie, 4 procent meer vergeleken met zuivere HF-vaarzen.

Volgende generatie

Bij het vervolg wordt telkens HF, Montbélliarde en Viking Red ingezet, in die volgorde. Kruislingen met een Montbélliarde-vader worden geïnsemineerd met een Viking-Red, waarbij op de volgende generatie weer een Holstein-stier wordt ingezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer