Eerst proef met landschapsbank

Tubbergen - De initiatiefnemers van de landschapsbank in Tubbergen zijn in overleg met gemeente, provincie en natuurorganisaties om te zien op welke wijze het initatief de meeste kans van slagen heeft.

Jacomien VoorhorstVorig jaar lanceerde Niek Hannink het idee van een digitale landschapsbank. Daarin zouden vraag en aanbod van landschapselementen bij elkaar kunnen komen.
‘In Tubbergen mogen boeren niet zomaar een landschapselement zoals een singel of een groep bomen rooien’, legt Hannink uit.
‘Het is verplicht om op een andere plek iets vervangends te planten of aan te leggen. Bij de landschapsbank kunnen boeren een landschapselement dat ze willen rooien of op een andere manier willen verwijderen, aanbieden. Iemand anders, dat kan een particulier, een landgoed of een andere grondeigenaar zijn, kan op zo’n aanbod ingaan. De aanbieder neemt dan de kosten van de nieuwe aanplant voor zijn rekening.’
Hannink werkte zijn idee uit met twee kompanen: Tom Steenhagen en Jeroen Groothuis. Daarna legde hij zijn idee voor aan de gemeente. In Tubbergen wordt namelijk met de cascobenadering gewerkt. De landschapsbank moet daar niet doorheen fietsen. Maar de gemeente was positief en ook LTO Noord Tubbergen stond achter het initiatief.
De natuurorganisaties op hun beurt toonden zich wat huiverig ten aanzien van het idee. ‘Zij vonden het te veel een verhaal van vraag en aanbod’, legt Hannink uit. Ze waren bang voor een handel in landschapselementen die uiteindelijk de structuur van het Twentse landschap aan zou kunnen tasten.’

Hoofdstructuur

Daarom zitten belanghebbende partijen nu bij elkaar om te kijken binnen welke voorwaarden de landschapsbank van start kan gaan. ‘Insteek is dat de hoofdstructuur van het landschap intact blijft en dat we flexibeler zijn ten aanzien van andere beplanting’, aldus Hannink, die aangeeft dat deze insteek lijkt op de cascobenadering.
Partijen hebben tevens de wens uitgesproken om dit voorjaar een proef te doen om te zien of het idee van de landschapsbank werkt zonder de landschappelijke kwaliteit aan te tasten.
Via de landschapsbank kunnen ook aanbod en vraag van schuren bij elkaar worden gebracht. Als er op een bepaald perceel een leegstaande stal wordt gesloopt, kan er elders een nieuwe worden gebouwd.
‘Hiervoor bestaat al wettelijke kaders. Denk aan Rood voor Rood. Dus met deze uitwisseling kunnen we al wel van start gaan’, zegt Hannink.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer