Risico’s verkleinen met gecontroleerd proces

Voerfabrikant De Heus ontwikkelde een fermentatieconcept dat de risico’s op een verkeerde fermentatie verkleint. Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is het inbouwen van een extra hittestap’, zegt Ruud Bens van De Heus.
‘Optimix, het te fermenteren mengsel van geperste granen en fermentatieversnellers, brengen we eerst op een temperatuur van minimaal 60 graden. Veel ongewenste kiemen leggen dan het loodje. Een bijkomend voordeel is dat celwanden van het graan kapotgaan, wat het aanwezige zetmeel beter verteerbaar maakt.’
Een inweekperiode voorafgaand aan de daadwerkelijke fermentatie zorgt er ook voor dat natuurlijke fytase in het graan actief wordt. Het gevolg is niet alleen een betere fosfaatbeschikbaarheid, maar ook andere elementen als koper, zink en mangaan zijn daardoor beter door het varken te benutten. Dat geldt ook voor aminozuren.
De Heus werkt met Optistart, een mengsel van melkzuurbacteriën vermengd met fermentatieversnellers, die de varkenshouder in een voormenger met water van 37 graden vijf uur voor de start van het fermentatieproces actief maakt. ‘Het voordeel daarvan is dat de bacteriën meteen zeer actief zijn als je ze toevoegt aan het granenmengsel dat je hebt teruggekoeld naar 37 graden.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer