Meer bedrijven met weidegang

Het percentage bedrijven dat weidegang toepast, is licht gestegen. Met extra maatregelen moet deze groei nog verder gestimuleerd worden. Dat melden LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO).

Arno de SnooIn het weideseizoen 2015 paste 78,3 procent van de melkveebedrijven in Nederland een vorm van weidegang toe. In het vorige weideseizoen lag dat percentage met 77,8 procent een half procent lager.
LTO en NZO namen in 2012 als partners van het samenwerkingsverband Duurzame Zuivelketen het initiatief tot het Convenant Weidegang. Daarin spraken 65 partijen af om het niveau van weidegang van dat jaar te behouden. Toen paste 81 procent van de melkveebedrijven in Nederland een vorm van weidegang toe.
‘We hebben ons gezamenlijk ingespannen om melkveehouders te stimuleren de koeien in de wei te laten lopen’, zegt voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. ‘We zijn erin geslaagd om de dalende trend van de afgelopen jaren een halt toe te roepen.’
Romijn geeft aan dat de sector trots moet zijn dat de weidegang licht is gestegen. ‘De sector heeft de laatste twee jaar te maken gehad met nieuwe regelgeving en een lagere melkprijs. Maar ondanks dat is het percentage weidegang gestegen.’
Romijn vindt dat alle partijen de ambitie moeten vasthouden om het aantal bedrijven met weidegang te verhogen. ‘We hebben alle partijen zoals voerleveranciers, overheden en zuivelondernemingen aangesproken. Iedereen moet op eigen terrein bekijken wat mogelijk is om het percentage weidegang verder te verhogen.’

Extra maatregelen

De partijen maakten deze week bekend dat er meer maatregelen komen om het percentage weidegang verder te laten stijgen. Een aantal zuivelondernemingen wil de beloning voor melkveehouders die hun koeien buiten laten lopen, met ingang van 2016 verhogen.
Het komende jaar gaat ook het project Nieuwe Weiders van start. Dat moet een grote groep melkveehouders ertoe bewegen hun koeien weer te laten weiden.
Volgens Romijn wordt soms te eenvoudig gedacht over het weer oppakken van weidegang. ‘Het is niet zomaar een kwestie van de staldeuren opzetten. Er komt veel meer bij kijken. We zorgen er ook voor dat nieuwe weiders begeleiding kunnen krijgen.’
Op 69,8 procent van de bedrijven liepen de melkgevende koeien dit jaar ten minste 120 dagen en ten minste 6 uur per dag buiten. 8,4 procent van de melkveehouders paste deelweidegang toe. Op 21,7 procent van de melkveebedrijven werd geen vorm van weidegang toegepast.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer