‘Ik check zelf of baarmoeder schoon is’

Melkveehouder Anne de Vries uit Rijperkerk melkt 120 koeien. Twintig jaar geleden volgde hij al een cursus drachtigheidscontrole in Oenkerk.
‘Het was een mooi vervolg op de doe-het-zelf-ki cursus die ik toen had afgerond’, vertelt De Vries. ‘Het geeft je nog meer informatie over de vruchtbaarheid op een melkveebedrijf.’
De veehouder vindt het prettig dat hij koeien met eventuele vruchtbaarheidsproblemen zelf kan opvoelen. ‘Je hebt altijd koeien waarbij je twijfelt of ze wel drachtig zijn geworden. Bij koeien die baarmoederontsteking hebben gehad, kan ik zelf checken hoe de baarmoeder aanvoelt. Is er bijvoorbeeld vuil achter gebleven, of speelt er iets anders?’ Zo nodig bespreekt hij de vervolgstappen met zijn dierenarts.
De Vries heeft er niet voor gekozen om zijn koeien standaard zelf te onderzoeken op drachtigheid. ‘Nee, dat laat ik aan mijn dierenarts over. Wil je dit werk goed beheersen, dan moet je routine opbouwen. Je zult héél veel koeien moeten opvoelen, want het is zo’n specifieke handeling. Ik heb niet de ervaring om te voelen hoeveel dagen een koe in cyclus is.’
Als je een groot bedrijf hebt met een paar honderd koeien, dan zou het wel mogelijk moeten zijn om de dierenarts te vervangen, schat De Vries in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer