Damherten mogen blijven in Waterleidingduinen

De damherten blijven. Niet op de Dam in Amsterdam. Ook worden ze niet gedeporteerd naar Bulgarije, maar de damherten blijven (voorlopig) en masse in de waterleidingduinen bij Zandvoort.
De gemeenteraad van Amsterdam besliste in september, na lang aarzelen, dat de stand van de 3000 dieren uitgedund moest worden naar 800. Wethouder Kock zag geen andere oplossing dan reguleren.
Ook het provinciebestuur van Noord Holland had het licht voor afschot al op groen gezet, maar de toestemming onvoldoende gemotiveerd, oordeelt de bestuursrechter.
Bij de rechtbank in Haarlem had de Dierenbescherming namelijk een verzoek tot schorsing ingediend en dat werd toegewezen. Het verzoek werd ondersteund door een petitie met 17.000 handtekeningen. Volgens de rechtbank moet de berastering beter worden bekeken en landbouwschade meer worden onderbouwd. Jaarlijks zijn er in Zuid-Kennemerland 50 aanrijdingen met damherten.

Noot: op 18 november 2015 heeft de provincie Noord-Holland een nieuw faunabeheerplan damhert 2016 -2020 goedgekeurd. Op basis hiervan worden benodigde vergunningen aangevraagd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer