Registratie van mestopslag door intermediairs verandert

Ida Hylkema1Wat verandert er?
De mestopslagregistratie wordt op verschillende punten aangepast. Zo moet een nieuwe opslag door de intermediair bij RVO worden aangemeld en moet een bestaande opslag die niet meer wordt gebruikt, worden afgemeld. Bij overdracht van een silo gaat het om doorgeven van het silonummer en de hoeveelheid mest die wordt overgedragen. Bij de overdracht is het noodzakelijk dat zowel de oude als de nieuwe gebruiker een elektronische handtekening zetten.
In de nieuwe siloregistratie wordt het ook mogelijk opslagen samen te voegen, bijvoorbeeld bij een vergister. Iedere silo krijgt een uniek nummer en de locatie wordt via gps vastgelegd.

2Wat is de huidige situatie?
De mestopslagen van intermediairs worden geregistreerd via Mijn dossier. Het gaat daarbij om het soort mest, de kadastrale gegevens van de opslag en de capaciteit in vierkante of kubieke meters. Voor elke opslag wordt een nieuw opslagnummer uitgegeven.

3Wat is hier mis mee?
Het grootste probleem is dat de opslag geen uniek nummer heeft en dat bij iedere overdracht van de opslag een nieuw nummer wordt ingevoerd. De historie van de silo is zo niet bekend. Daarnaast sluit de plaatsbepaling via een kadastraal sectienummer niet aan bij de gps-coördinaten van het laad- en losbericht. Ook blijkt de vermelding van de capacteit niet aan te sluiten bij het vervoersbewijs dierlijke mest, omdat hier kilo's worden ingevuld.

4Wat verandert er voor de boer?
Alleen boeren die hun silo overdragen aan een intermediair, of andersom, krijgen met de veranderingen te maken. Deze overdracht moet met silonummer aan RVO.nl worden gemeld. Van belang is dat de mestopslag zuigleeg wordt overgedragen. Bij de overdacht moeten zowel de oude als de nieuwe gebruiker een elektronische handtekening plaatsen.

5Waarom is de verandering nodig?
Het doel van de aanpassing van de siloregistratie is om een betere controle en handhaving op de meststromen te krijgen. In de nieuwe registratie is de historie van de opslag te volgen. Daarnaast wordt een koppeling mogelijk met de laad- en losberichten. Door het laten tekenen van beide partijen, kunnen intermediairs geen opslag op hun naam zetten zonder toestemming van de vorige gebruiker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer