Invloed rassenkeus op schieters beperkt

Wat betreft schieters in suikerbieten was 2015 een probleemjaar. Het IRS constateert dat in de praktijk en op eigen proefvelden. Zaaitijdstip en het weer hebben een grote invloed.

Invloed+rassenkeus+op+schieters+beperkt
© eigen foto IRS

Op de twee proefvelden van het IRS waren dit jaar extreem veel schieters. Bij de helft van de rassen werden minimaal 500 schieters per hectare geteld.

Rhizoctoniarassen

Met rhizoctoniarassen lopen telers het meeste risico. Dat bleek al eerder uit ervaringen in de schieterjaren 2004 en 2010. Het afgelopen jaar waren vooral de rhizoctoniaresistente rassen Curtis en BTS 605 gevoelig voor schieten.

Dit teeltjaar was ook het drievoudig resistente ras Hendrika KWS gevoelig. Van de rhizomanierassen zijn vooral Annelaura KWS en BTS 110. 'Maar alle rassen kunnen schieten', benadrukt onderzoeker Noud van Swaaij van het IRS.

Stressfactoren

De omstandigheden blijken een grotere invloed te hebben dan de rassenkeuze. Het gaat om stressfactoren als korstvorming, te diep zaaien en/of kou. Zodra de planten de grens van vernalisatie overschrijden, schiet deze vanaf begin juni in bloei.

'Zaai zodra de grond bekwaam is, maar pas op met zaaien voor 10 maart. Zaai dan alleen met een maximum dagtemperatuur boven 12 graden Celsius', luidt het advies van Van Swaaij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer