Rasgevoeligheid+bladschimmels+niet+eenduidig
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rasgevoeligheid bladschimmels niet eenduidig

Een betrouwbaar rasadvies voor de beheersing van bladschimmels in suikerbieten is volgens het IRS nog niet te geven.

Volgens het IRS is de informatie over de gevoeligheid van rassen voor bladschimmels niet eenduidig en kan daarom niet leidend zijn bij de rassenkeuze.

Het IRS legt op de eigen website uit dat Nederlandse bietentelers te maken hebben met vijf bladschimmels: cercospora, stemphylium, ramularia, roest en meeldauw. Om schade te voorkomen, moeten alle schimmels worden beheerst.

Rassen gevoeliger

Bij rassen zegt de gevoeligheid voor één van deze schimmels niets over de gevoeligheid voor een andere bladschimmel. Ook worden rassen in de loop van de jaren gevoeliger omdat de schimmels zich aanpassen.

Voor stemphylium heeft het IRS vastgesteld dat de gevoeligheid van rassen per jaar en tussen locaties kan verschillen en daardoor niet voorspelbaar is. Klimaatkamerproeven tonen verder aan dat de gevoeligheid van een ras afhangt van het gebruikte stemphylium-isolaat.

Kans op schade

Verminderde gevoeligheid van de beschikbare rassen voor bladschimmels is niet voldoende om schade te voorkomen, concludeert het IRS. Ook bij rassen die weinig gevoelig zijn bestaat de kans op schade en ligt de schadedrempel bij de eerste aantasting.

Weer

 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer