Op Alton komt de schwung er weer in

Heerhugowaard - Met de oprichting van een ondernemersvereniging Alton heeft de gelijknamige tuinbouwlocatie in Heerhugowaard deze week een belangrijke stap gezet in de herstructurering en revitalisering van het gebied.

‘De stemming is lang slecht geweest, maar nu zien we weer perspectief’, vertelt paprikateler Marcel Numan. Hij is voorzitter van de nieuwe ondernemersvereniging. ‘Met de vereniging komen dingen in een stroomversnelling. Als tuinders spreken we nu met één stem. Ook krijgen we zo continuïteit in het contact met andere partijen.’
Tuinbouwbedrijven die lid worden verbinden zich aan de recent opgestelde Toekomstvisie Alton 2020. Speerpunten in de herstructurering zijn een duurzame energievoorziening, betere internetinfrastructuur en clustering van bedrijven.
Als gezonde, groeiende bedrijven uit het buitengebied verplaatst worden, krijgt de locatie meer body. Gezamenlijke energievoorzieningen geven het gebied meer aantrekkingskracht. Vrij zijn van fossiele brandstof is een van de ambities uit de Toekomstvisie.

Warmtenet

Afgelopen jaar heeft het LEI een energieonderzoek gedaan voor het gebied. Ook is er een silo’s voor vloeibare CO2 geplaatst.
Belangrijk voor de verduurzaming zijn de plannen van afvalverwerkingsbedrijf HVC. De afvalverwerker wil het bestaande warmtenet van haar biomassa-energiecentrale uitbreiden naar Heerhugowaard en restwarmte leveren aan Alton. Daarvoor is een pijpleiding van 7 kilometer nodig. Begin 2016 presenteert HVC een businesscase voor uitbreiding van het net.
Voor nieuwvestigende tuinbouwbedrijven wordt vestiging een stuk haalbaarder als er warmte en CO2 beschikbaar is in Alton. De oprichting van een energiecombinatie is mogelijk een volgende stap. Ook wordt gedacht over een collectieve waterzuiveringsinstallatie en een pilot met een gelijkspanningsnetwerk.
Zo’n vijf jaar geleden dreigde het gebied door de economische neergang in de tuinbouw en faillissementen te verpauperen en leek er weinig perspectief. In 2012 is een traject in gezet om de neergang te keren en te komen tot herstructurering van het gebied. Alton werd een van de pilots in het landelijke programma Moderne Tuinbouw. De begeleiding komt van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer