Omzet Plantion 91 miljoen euro

De coöperatieve bloemenveiling Plantion in Ede haalt dit jaar een omzet van ruim 91 miljoen euro. Die verwachting sprak directeur Peter Bakker uit tijdens de algemene ledenvergadering van Plantion die woensdagavond plaatsvond.

Joost van WinsenDe verkoop van de veiling stijgt met bijna 4 procent ten opzichte van 2014. Dit is vooral te danken aan de productgroep snijbloemen. Die zit dit jaar met een verkoopwaarde van 46,5 miljoen euro met bijna 11 procent in de lift. De omzetten van kamerplanten en tuinplanten bleven achter bij vorig jaar; respectievelijk met 2 en 3,9 procent.
De verkoop liep in de eerste helft van het jaar goed, maar in de zomer kwam de klad erin, waarna in het najaar de markt weer aantrok.
Zowel de klokverkoop als de bemiddelingsverkoop verbeterde bij de veiling. Met 49 miljoen euro blijft de omzet met de klok het grootst voor Plantion. De plus was 3 procent in vergelijking met 2014. Via bemiddeling kwam een verkoop met een waarde van 41 miljoen euro tot stand. De toename hier was 4,2 procent.
Jos Kersten is woensdagavond opnieuw tot voorzitter van de coöperatie gekozen. Hij gaat zijn derde en laatste zittingsperiode in. Voor zijn benoeming was een schriftelijke stemming nodig: 70 procent van de stemgerechtigden was voor verlenging van zijn voorzitterschap.
Kersten was al bestuurlijk actief voordat Plantion ontstond uit een fusie tussen Bloemenveiling Oost Nederland en Veiling Vleuten bij de veiling in Bemmel.

Begroting 2016

Bakker verwacht dat Plantion volgend jaar een omzet behaalt van 97 miljoen euro. De klok is in 2016 goed voor 50,8 miljoen euro en de bemiddelingsverkoop stijgt naar 42,5 miljoen euro. Daarmee begroot Plantion beide 4 procent hoger dan in 2015.
De bloemenveiling hoopt volgend jaar zijn eerste omzetten te behalen met de digitale marktplaats die dit jaar is ingericht. Deze aanvullende afzetmogelijkheid, die vooral is bedoeld voor exclusieve producten, moet een verkoop genereren van 1,5 miljoen euro.
De tarieven van de veiling gaan in 2016 omhoog. De vaste heffingen voor kopers en telers stijgen licht, en klokkopers dragen ietwat meer transactieheffing af.
Volgens Bakker ontwikkelt de veiling samen met Bureau Berenschot een nieuwe visie voor de totale marktplaats. Dit is een vervolg van de visie die voor 2012 tot en met 2015 was uitgestippeld, maar klanten krijgen er meer stem in.
Volgens begroting maakt de veiling 2016 een winstvan 275.000 euro. Het verwachte nettoresultaat dit jaar is 120.000 euro.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer