In de PAS blijven

In+de+PAS+blijven
© Nieuwe Oogst

De PAS heeft heel wat voeten in de aarde. De invoering verliep lastig en veel trager dan gewenst. En nu de PAS net van start is, doemen de eerste problemen alweer op. Na de invoering waren er relatief veel vergunningaanvragen, nu is dat aantal weer op ‘normaal’ niveau. Er zijn nog geen concrete aanwijzingen dat aanvullende maatregelen nodig zijn.
Toch hebben de provincies en het ministerie van EZ het LEI opdracht gegeven een onderzoek te doen naar NH3- en NOx-emissies. Doel is helder te krijgen welke aanvullende beperkende maateregelen genomen moeten worden. Men leeft blijkbaar in de veronderstelling dat de grens van de beschikbare ontwikkelruimte nadert. Als dat zo is, dan zou er in mijn ogen een onderzoek moeten komen naar beperkende emissies vanuit de landbouw in samenhang met beperkende maatregelen van bijvoorbeeld verkeer en industrie.
De landbouw is immers niet de enige sector die emissies veroorzaakt. Bovendien hebben wij als sector al veel geïnvesteerd in het terugdringen van emissies. Dat wil niet zeggen dat het niet beter kan, maar laten we eerst eens kijken hoe de huidige maatregelen uitpakken. Op basis van die gegevens kunnen we, uiteraard samen met de andere partijen, bekijken of aanvullende maatregelen nodig zijn.
Dergelijke maatregelen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering van ondernemers. Juist daarom stel ik voor dat we met alle betrokken partijen om tafel gaan en op basis van onderling vertrouwen afspraken over de toekomst maken. Wij staan er open voor en nodigen de politiek en het bedrijfsleven graag uit voor een goed gesprek, zodat de PAS in de pas blijft en op de juiste wijze voortkan!

Annette van Velde

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer