LTO: blijf export steunen

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) wil dat handelsmissies vooral aandacht geven aan export van kennis en technologie. LTO Nederland stelt dat dat niet ten koste mag gaan van de promotie van ‘gewone’ land- en tuinbouwproducten.

In de Tweede Kamer maakte Van Dam donderdag duidelijk dat de Nederlandse agrarische export op de langere termijn bijgestuurd moet worden. Tijdens de recente handelsmissie naar Japan vormden kennis, innovatie en technologie al een ‘sterke component’. De staatssecretaris verzekerde dat dat bij toekomstige missies alleen maar meer zal worden.
Het vergroten van de afzetmarkt voor bijvoorbeeld groenten en fruit wijst Van Dam overigens niet af, zeker wanneer sectoren het moeilijk hebben zoals recent door de Russische boycot. Hij wil de sector helpen een krachtiger positie te krijgen in de wereldmarkt, zei hij in de Kamer.
Aan die toezegging zal LTO de bewindsman zeker houden, reageert Maat. Hij is ‘enigszins verbaasd’ over de discussie in het parlement.
‘Het exportbeleid van het ministerie van EZ was tot nu toe heel offensief. Ik ga ervan uit dat de huidige staatssecretaris dat voortzet.’ Maat voelt zich gesterkt door de lovende woorden van minister Henk Kamp (EZ) over de nieuwbouw van Danone in Cuijk, gericht op export van babymelkpoeder. ‘Het kabinet hecht dus waarde aan de export van land- en tuinbouwproducten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer