LTO betreurt uitspraak ganzen

Overijssel - LTO Noord Overijssel betreurt een uitspraak van de Raad van State dat in en rond vier Overijsselse Natura 2000-gebieden geen ganzen meer zonder vergunning mogen worden afgeschoten.

Jacomien VoorhorstVogelbescherming Nederland stapte naar de Raad van State omdat de organisatie van mening is dat de Natuurbeschermingswet wordt overtreden. Het schieten van ganzen in en rond de beschermde natuurgebieden Zwarte Meer, Rijntakken, Engbertsdijksvenen en de Weerribben zou het leven van beschermde vogelsoorten, die daar ook leven, verstoren.
De Raad van State verklaarde deze week de klacht van de natuurorganisatie gegrond en erkent de negatieve effecten van ganzenbestrijding.
Provincie Overijssel was tot dan van mening dat een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet niet nodig was .
LTO Noord Overijssel betreurt de uitspraak en vindt het jammer dat er nu geen oplossing is voor het reduceren van het aantal ganzen en het terugdringen van schade in de vier natuurgebieden.

Faunafonds

Volgens Arend Bouwmeester, portefeuillehouder flora en fauna van LTO Noord Overijssel, moet de provincie nu twee dingen doen: ‘Boeren moeten vanaf nu schade kunnen claimen bij het Faunafonds, zonder extra voorwaarden. Immers, vogels mogen niet worden verjaagd of gedood. Geleden schade moet volledig worden vergoed.’
Verder zou de provincie aanvullend onderzoek moeten doen zodat met zekerheid is te zeggen dat het bestrijden van ganzen geen negatieve gevolgen heeft voor de andere aanwezige vogels. Het gevolg is wel dat, gezien de looptijd van het onderzoek, de ontheffing rond de vier gebieden deze winter in ieder geval niet meer van kracht zal zijn.
Provincie Overijssel wil de consequenties van de uitspraak van de Raad van State eerst bestuderen. Wel zegt een woordvoerder dat de uitspraak niet betekent dat schadebestrijding in de hele provincie Overijssel verboden is, zoals diverse media berichtten.
In Overijssel komen, alle inspanningen van jagers en boeren om ze te bestrijden ten spijt, steeds meer ganzen.
Over het aantal ganzen dat in de winterperiode de provincie aandoet, zijn geen cijfers bekend. Wel wordt jaarlijks het aantal zomerganzen geteld. Dat waren er dit jaar 39.025. Een jaar daarvoor werden er 33.585 geteld, in 2013 nog 27.493.
De bedoeling is de stand van zomerganzen terug te brengen naar de stand van 2005. Toen waren er 8.000 overzomerende ganzen in Overijssel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer