RLi%3A+onzeker+of+omgevingsrecht+vlotter+kan
Nieuws
© RLi

RLi: onzeker of omgevingsrecht vlotter kan

De stelselherziening van het omgevingsrecht moet de besluitvorming over ruimtelijke projecten eenvoudiger maken. Of dat doel wordt bereikt, is nog onzeker concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLi).

RLi stelt dat in zijn advies ‘Vernieuwing omgevingsrecht: maak de ambities waar’ dat donderdag werd aangeboden aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

De raad pleit er voor om in de uitwerking van de Omgevingswet gemeenten meer ruimte voor een brede afweging van ruimtelijke plannen te geven. RLi vraagt daarbij extra aandacht voor de positie van de burger.

Bundeling regels

De Omgevingswet, die op 1 juli 2015 door de Tweede Kamer is aanvaard, bundelt tientallen wetten en zo'n 120 nadere regels voor onder meer bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur.

De besluitvorming over de fysieke leefomgeving moet daarmee eenvoudiger en beter worden. Of dit lukt, hangt volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur sterk af van de uitwerking van deze wet in nadere regels.

Ruimtelijke projecten

RLi vindt het belangrijk dat gemeenten meer ruimte krijgen om hun eigen brede afweging te maken als zij besluiten over ruimtelijke projecten. Het Rijk moet deze ruimte bieden.

Starre regels en normen, die een brede afweging in de weg staan, moeten worden opgeruimd. De raad beveelt aan om zoveel mogelijk te werken met uniforme begrippen en procedures om afweging van en tussen normen te vergemakkelijken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer