Landinrichting Laaghalen afgesloten

Landinrichtingsproject Laaghalen is gisteren na vijftien jaar officieel afgesloten. Een gebied van 1.700 hectare in gemeenten Assen, Midden-Drenthe en Aa en Hunze is op de schop gegaan.

In het gebied zijn diverse maatregelen getroffen voor landbouw, waterhuishouding, recreatie en natuur. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door de landinrichtingscommissie Laaghalen, in opdracht van provincie Drenthe.

In het gebied zijn gronden geruild, waardoor boeren hun land nu dichter bij de boerderij hebben. Ze kunnen zo efficiënter werken. Ook hoeven landbouwvoertuigen niet door de dorpen te rijden. In totaal hebben 226 boeren en andere grondeigenaren gronden geruild.

Recreatie

In het gebied zijn voor de recreatie fietspaden aangelegd en op diverse plekken rustplaatsen ingericht. In het kader van de afspraken over de aanleg van het Natuurnetwerk Nederland is 262 hectare grond voor natuurontwikkeling aangekocht.

De natuurgrond moet het brongebied van de Drentsche Aa beschermen.

Extreme regenval

Voor de opvang van gebiedseigen water is bij het Witterdiep een gebied van 16,5 hectare ingericht. In natuurgebied Geelbroek kan na de inrichting van het gebied bij extreme regenval straks 180.000 kuub water worden vastgehouden.

De wateropvang voorkomt dat de Drentsche Aa verder stroomafwaarts bij hevige regenval buiten haar oevers treedt.

Spoorwegovergangen

In het gebied zijn vijf spoorwegovergangen in het traject Assen-Beilen verwijderd. Twee spoorwegovergangen zijn beveiligd met spoorwegbomen. Met de aanleg van een aantal parallelwegen langs het spoor zijn woningen en boerderijen opnieuw ontsloten.

Voor militair oefenterrein De Haar is een nieuwe ontsluitingsweg bij het Laaghalerveen aangelegd: De Nautaweg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer