‘Grondgebonden rechten ingewikkeld’

Grondgebonden en niet-grondgebonden fosfaatrechten uitdelen is ingewikkeld en heeft grote consequenties. Dat stelt voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Pieter StokkermansVorige week presenteerde netwerk Grondig, dat opkomt voor de belangen van de grondgebonden en extensieve melkveehouderij, haar systeem voor deze twee typen fosfaatrechten. Bedrijven ontvangen daarbij rechten gebaseerd op het aantal hectares grond onder het bedrijf en eventueel diergerelateerde rechten voor de fosfaatproductie boven de plaatsingsruimte. Bedrijven die plaatsingsruimte hebben zouden zo zelf die ruimte kunnen benutten.
FrieslandCampina-voorman Piet Boer sprak in zijn column in ‘Melk’ eveneens over grondgebonden fosfaatrechten, waarop in zijn ogen niet gekort mag worden.
Romijn is eveneens voorstander van het benutten van een deel van die latente ruimte. Maar het systeem van Grondig, waarbij alle vrije ruimte op grond en alle te veel uitgedeelde rechten gekort worden bij de overschotbedrijven, betekent een korting van meer dan 60 procent op het overschotgedeelte. Dat vindt hij te ver gaan. ‘De vraag is of dit een rechtvaardige en rechtmatige optie is.’
Hij hamert erop dat LTO zich vooral inzet om een generieke korting te voorkomen. Verder pleit hij voor een simpel systeem, het moet een vereenvoudiging van het huidige systeem worden. ‘Als LTO willen we kijken naar de positie van ondernemers die grond over hebben en hen binnen de fosfaatrechtendiscussie best een plek geven. Maar het moet niet nóg ingewikkelder worden.’
Zo zou een uitbreiding van de regelgeving moeten leiden tot een vereenvoudiging van de mestverwerking en het fosfaatstelsel. ‘Zo niet, dan is er sprake van ‘iets erbij’. De melkveehouderij heeft al een woud aan regels.’

Weer

 • Donderdag
  11° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
Meer weer