Export broedei goed voor sector

Voor een gezonde vleeskuikenhouderij is export noodzakelijk. Wanneer er om welke reden dan ook 10 procent minder wordt geëxporteerd, ontwricht dat de hele vleeskuikensector, zegt Jacques de Lange van Plumex uit Raalte. Hij sprak voor LTO/NOP-kring vermeerderaars en opfokkers.

Ilona LesscherVan de 1,1 miljard broedeieren die Nederland produceert wordt ruim 800 miljoen stuks afgezet in het buitenland, waarvan 350 miljoen buiten de EU en 470 miljoen binnen de EU, in de vorm van broedeieren en eendagskuikens. Voor wat betreft de export naar derde landen gaat 60 procent (200 miljoen) stuks naar Rusland. Op grote afstand volgen onder andere Irak, Libië en Saoedi-Arabië.
Stagneert de export van broedeieren, dan werkt dat door in de hele vleeskuikenketen, geeft De Lange aan. ‘De broedeiersector is de stofzuiger. Door de export van broedeieren heeft de vermeerderaar een plus op de eieren.’ Vergeleken met landen als Polen, Spanje, Tsjechië en Hongarije ontvangt een Nederlandse vermeerderaar 2 tot 4 cent meer per broedei.
Als verklaring noemt De Lange het imago van het Nederlandse broedei. In tegenstelling tot het buitenland, waar broederijen of integraties verantwoordelijk zijn voor de productie van broedeieren, kent Nederland familiebedrijven. ‘Nederlandse vermeerderaars zijn eigenaar van de kippen in de stal en zij zorgen goed voor hun kapitaal’, stelt De Lange.
Die extra aandacht in combinatie met het hoge opleidingsniveau van de ondernemers leidt tot meer eieren per moederdier en meer kuikens per 100 eieren. Nadeel van het familiebedrijf noemt De Lange het feit dat er minder snel kan worden gestuurd wanneer bijvoorbeeld de markt tegenzit. Hij voorziet daarom dat er nieuwe vormen van samenwerking ontstaan.

Rusland onder druk

Het eerste half jaar nadat de Russische boycot van kracht werd, was de export van broedeieren naar Rusland booming. De laatste maanden staat die echter wat onder druk. De Lange wijt dat aan binnenlandse economische problemen als gevolg van lage olieprijzen en de boycotmaatregelen van EU en de VS. Russische consumenten hebben daardoor minder te besteden en de vleesprijzen zijn laag.
Daar tegenover staat dat de exportbeperkingen naar verschillende landen als gevolg van de uitbraak van HPAI vorig jaar nu bijna geheel zijn opgeheven. Voor 2015 verwacht De Lange ten opzichte van 2014 een groei van de EU-export van broedeieren van zeker 100 miljoen stuks (+ 11 procent). Daarvan komt zo’n 30 procent voor rekening van Nederland.

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer