Weidegang+prominent+bij+Liegebeest+2015
Nieuws
© Wakker Dier

Weidegang prominent bij Liegebeest 2015

Bij de Liegebeest 2015-verkiezing van Wakker Dier zijn vooral bedrijven genomineerd die suggereren dat dieren buiten lopen. In werkelijkheid blijken die dieren binnen te worden gehouden. Vier van de zes genomineerden hebben hier betrekking op.

De koeien op de verpakking van Danone Nature yoghurt lopen bijvoorbeeld buiten. Producent Danone kan of wil echter niet aangeven hoeveel koeien ook daadwerkelijk buiten komen.

Het Gouda Holland keurmerk, opgezet door Friesland Campina, DOC Kaas en CZ Rouveen, maakt op televisie reclame met koeien in een Hollandse wei. Volgens Wakker Dier wordt voor deze kaas melk gebruikt van koeien die jaarrond op stal staan.

Geiten

Melkunie heeft op het pak geitenmelk een foto van een geit in de wei. De geiten staan echter niet in een groene wei, maar in een stal, stelt Wakker Dier. De biggen in de folder van Duroc D'Olives liggen in het gras, terwijl de varkens jaarrond binnen liggen.

Wakker Dier was eveneens minder te spreken over het Gaasterlands kruidenvarken van Friberne. Het klinkt luxe, maar de dieren vreten van een kale vloer en blijven binnen. Ook missen de varkens de staart, die op de folder prijkt.

KFC

KFC is de laatste genomineerde. Op haar website staat de slogan 'Don't Worry, Eat Happy', waarbij de hoge kwaliteit, verse kip wordt aangeprezen. Volgens Wakker Dier is deze kip echter reguliere kip. Die organisatie stelt andere eisen aan kwaliteit.

Via stemmen op de website van Wakker Dier wordt de uiteindelijk winnaar bepaald. Deze wordt eind deze maand bekendgemaakt. De Goudse kaas van supermarktketen Plus won vorig jaar de verkiezing.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer