Gehackt!

We zijn gehackt. Dat wil zeggen, onze site met webwinkel is aangevallen door een hacker, met als gevolg dat alles plat lag. We konden helemaal niets meer en onze bezoekers ook niet. Zij en wij kregen een scherm met de melding 403 Forbidden. 'You don't have permission to access on this server.'
Eerst denk je, oh een klein foutje, even bellen en het probleem is zo weer opgelost. Maar het probleem lag duidelijk anders. Onze webdesigner Joost had al in de gaten dat er iets niet in orde was. Hij kwam met de voor ons onthutsende melding: 'Jullie zijn gehackt.' Onze website werd misbruikt om massaal ongewenste spam te versturen.
Dan denk je, er zijn miljoenen sites over de gehele wereld. Dat ze nu uitgerekend onze onschuldige website gebruiken om in te breken.
Maar dan. Even een virusscanner erdoorheen laten gaan was niet voldoende. Nadat de webwinkel weer online was, werd deze binnen een dag opnieuw gehackt. Dit gebeurde vervolgens een aantal malen achter elkaar.
Uiteindelijk is hele zaak geschoond en moest de hele website opnieuw opgebouwd worden met de nieuwste software. Na uitgebreide tests konden we gelukkig na negen dagen offline weer virtueel open.
Het is echter nog steeds onduidelijk waar het lek zat, en wie ongevraagd van onze site gebruik heeft gemaakt. Maar schrikken was het wel. Je bent eerst bang dat je alle gegevens kwijt bent en dat alle klantgegevens gestolen zijn. Gelukkig viel dit dankzij goede back-ups en de juiste firewalls uiteindelijk mee. Gevolg is wel dat we nu onmogelijke wachtwoorden hebben en iedere gebruiker apart moet inloggen.
Het zet je wel weer aan het denken. Voor veel websites gebruik je dezelfde gebruikersnamen en wachtwoorden om in te loggen. Want anders kun je ze nooit onthouden. En vanzelfsprekend al jaren dezelfde, want om de zoveel tijd veranderen komt er al helemaal niet van.
Maar het is net als met trekkers: vroeger gebruikten we één sleutel voor ons hele machinepark, nu heeft elk voertuig zijn eigen sleutel. Tegenwoordig is zelfs een origineel certificaat nodig om een extra sleutel voor de nieuwe buitendeur te laten maken.
Na de trekker en de buitendeur is nu de online-winkel aan de beurt. Helaas moet alles achter slot en grendel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer