Aanleg gelijkspanning demolocatie Rijsenhout

Met de overhandiging van een bosje duurzame bouvardia’s aan wethouder John Nederstigt van gemeente Haarlemmermeer werd maandagmiddag de demolocatie gelijkspanning in Rijsenhout gestart.

Aanleg+gelijkspanning+demolocatie+Rijsenhout
© Koen van Wijk

Onder de naam Demonstratie Ontwikkeling Energie Infractructuur DC (gelijkspanning) wordt bij bouvardiateler Jaap Vreeken in een kas van 2,2 hectare groot de eerste integrale demolocatie voor gelijkspanning ter wereld gebouwd.

Momenteel wordt deze kas aan de Kruizemuntweg in Rijssenhout gereed gemaakt voor het gelijkspanningsnetwerk. Dit betekent dat de 1500 belichtingslampen en de koelcel van het bedrijf met elektriciteit van gelijkspanning gevoed worden. Op termijn wordt er ook een zonneveld aan gekoppeld.

Energiezuiniger

Het is een opschaling van een kleinere proef met gelijkspanning op het bedrijf van Vreeken. De bouvardia’s die daar zijn geteeld zijn zo’n 30 procent energiezuiniger en dus duurzamer.

Door gelijkspanning te gebruiken wordt meteen een besparing van 5 procent gehaald doordat er geen transformatieverliezen zijn, in tegenstelling tot bij wisselspanning.

Dimbaar

Daarna loop de besparing verder op doordat de belichting efficienter ingezet kan worden, omdat de speciaal ontwikkelde gelijkspanningsarmaturen zonder energieverlies dimbaar zijn.

Ook zijn er veel minder dikke kabels nodig, wat tweeduizend kilo koper per hectare scheelt. Bovendien gaat de apparatuur naar verwachting wel drie keer zo lang mee.

Diverse partijen zijn verbonden aan de demolocatie, waaronder bouvardiakwekerij Vreeken, Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland en gemeente Haarlemmermeer.

Wisselstroom

Omdat in de begintijd van elektriciteit gelijkstroom niet over lange afstand transporteerbaar was, is wisselstroom de wereldwijde standaard geworden. Veel apparatuur werkt inmiddels op gelijkstroom.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer