Drentse land- en tuinbouw toont innovaties

Een mestinjecteur en een zelfrijder flankeren de ingang van Gevangenismuseum Veenhuizen. De Drentse land- en tuinbouw was vorige week prominent aanwezig op het jaarcongres van De Maatschappij, dat ‘Geweten van het eten’ als thema had.

Henriët DijkIn een tent op het binnenplein van het museum presenteert de Drentse land- en tuinbouw zich tijdens het congres met het Agro Event in al zijn facetten, waarbij het accent op innovatie en duurzaamheid ligt. ‘Want die mestinjecteur rijdt op gps’, geeft Hilhorst zijn toehoorders een voorbeeld.
In de stands konden bezoekers kennismaken met diverse sectoren zoals akkerbouw, melkveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij en glastuinbouw als ook met ketenpartijen als Avebe, Royal FrieslandCampina en landbouwmechanisatiebedrijf Roeters.

Vitrine met kuikentjes

Blikvanger is de vitrine waar gedurende de dag kuikentjes uit het ei kruipen. Het is een demonstratie van de X-Treck, een innovatief systeem binnen de vleeskuikenhouderij. ‘Mensen vinden het leuk om dit te zien en zo kun je even een praatje maken’, zegt voorzitter Bart Janssen van LTO Noord-vakgroep Pluimveehouderij, die samen met de eierpromoters van mmmEggies in de stand staat.
In plaats van bij een broeierij worden met de X-Treck de kuikens uitgebroed in de vleeskuikenstal. ‘Het is een heel andere manier van omgaan met de eerste dagen van de kuikens. Je vervoert eieren en daarmee ben je de helft van het transport van levende dieren kwijt. In de praktijk zie je ook dat het dierenwelzijn beter is. Je hebt bijvoorbeeld minder antibiotica nodig’, legt Janssen uit.
Nog voordat Christine Polman en Inge de Vries van de Promotiegroep Tuinbouw Emmen komkommers hebben gesneden om uit te delen, trekt hun stand al de interesse. De doos met hommels die er staat, roept direct veel vragen op. ‘Bestel je die gewoon? Waarom hommels?’, zijn vragen die voorbijkomen.
‘Het zijn wel grappige vragen, maar soms verbaas ik mij er wel over dat die uitleg nog nodig is’, zegt De Vries, die tussen verse tomaten, paprika’s, bosbessen en komkommers staat. Daar vertelt ze samen met Polman en Cees Ruhé, provinciaal bestuurslid van LTO Noord Drenthe, geduldig over bijvoorbeeld het gebruik van hommels voor de bevruchting.
Het congres met als thema ‘Geweten van het eten’ is een initiatief van De Maatschappij. Deze vereniging vormt een netwerk voor ondernemende mensen uit overheid, bedrijven en kennisinstellingen en telt 2.500 leden.
De Drentse voorzitter van De Maatschappij, Wija Koers, bedacht het thema en zocht daarvoor al vrij snel contact met het bestuur van LTO Noord Drenthe. ‘Naar haar idee gaat het altijd over recreatie als het over Drenthe gaat. Wija wilde juist de boeren en onze prachtige sector, die hier sterk, groot en actief is, onder de aandacht brengen’, weet voorzitter Sietske Hillhorst van LTO Noord Noordenveld. Haar afdeling is als ‘gastvrouw’ sterk betrokken geweest bij de organisatie van het Agro Event.

Geweldig thema

‘Ik vind het een geweldig thema, ook omdat het twee kanten heeft. Je kan het vanuit de burger en vanuit de boer bekijken. De gemiddelde burger weet niet wat er aan duurzaamheid in bijvoorbeeld de melkveehouderij gebeurt. Dat een boer zo bezig is met het product, dat ziet niemand in de winkel’, aldus Hilhorst.
De ervaring van Tom Geijsel, bestuurslid bij LTO Noord Noordenveld en portefeuillehouder varkenshouderij, is dat het om vluchtige gesprekken gaat. In zijn stand staat een voerstation en wordt via een film getoond wat voor producten er allemaal van varkens worden gemaakt. ‘Mensen kwamen wel snel even kijken, maar de interesse viel mij tegen.’
Henny Game neemt graag even een kijkje bij de stand van de Promotiegroep Tuinbouw Emmen. Hij is zelf voorzitter bij De Maatschappij van het departement (afdeling) Westhoek, waar Hoek van Holland en Westland onder vallen. ‘Wij hebben veel glastuinders onder onze leden.’
Game weet uit ervaring hoe innovatief en duurzaam de glastuinbouw is. ‘In China hebben ze bijvoorbeeld 6 liter water nodig voor het laten groeien van een tomaat en wij hier 0,1 liter. Daarom is het belangrijk om er aandacht aan te besteden om in de toekomst voldoende en veilig voedsel te hebben.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer