Niet praten over mensen, maar met mensen

Het gebiedsproces rond het Natura 2000-gebied Springendal en Dal van de Mosbeek is een van de eerste processen die in het kader van het Overijsselse akkoord ‘Samen werkt beter’ van start gaan.
In Overijssel zijn de onderlinge verhoudingen tussen terreinbeherende organisaties, landbouw en provincie op zijn zachts gezegd niet altijd even goed geweest. In het najaar van 2012 bleek zelfs dat de partijen in het landelijk gebied haaks tegenover elkaar stonden: landbouw contra natuur. Die verhoudingen weerspiegelden zich in Provinciale Staten, zodat evenwichtige besluitvorming onmogelijk was.
Op verzoek van enkele provinciale politici ging men toch weer om tafel. Onder leiding van verkenners Co Verdaas en Sybe Schaap probeerden de diverse partijen de vele opgaven in het landelijk gebied onder ogen te zien en op te pakken.
Met de ondertekening van het akkoord ‘Samen werkt beter’ op 29 mei 2013 pakten zestien organisaties in Overijssel de handschoen op om samen een nieuwe koers te volgen. Doel is om een goede balans te realiseren tussen economie en ecologie in het buitengebied van Overijssel.
Ook Gedeputeerde Staten ondertekenden het akkoord, dat meer is dan een ‘gentlements agreement’ voor goede omgangsvormen. Het brengt helder in beeld voor welke opgaven het landelijk gebied staat. Dat zijn naast Natura 2000 ook waterveiligheid, de Kaderrichtlijn Water, klimaatopgaven en het creëren van ontwikkelruimte voor landbouw en recreatie.
In de gebieden zal ruimte zijn voor maatwerk, waarbij gelijkwaardige betrokkenheid van agrariërs en andere belanghebbenden voorop staat.
Met ‘Samen werkt beter’ kwam er duidelijkheid voor gebieden, die nu in gebiedsprocessen verder kunnen werken aan de uitvoering. Draagvlak, vertrouwen en begrip voor elkaar zijn sleutels die vanuit de gedachte van het akkoord opnieuw invulling moeten krijgen.
Dat is niet gemakkelijk, want In sommige gebieden is de situatie ingewikkeld, zoals in Springendal en Dal van de Mosbeek. Toch komt juist hier een van de eerste gebiedsprocessen in het kader van ‘Samen werkt beter’ op gang. LTO Noord trekt de kar, op verzoek van de plaatselijke afdeling, die inziet dat er geen weg terug is en dat er toch toekomstperspectief voor het gebied moet komen.
Wat de boeren over de streep trekt om toch mee te doen is wellicht de nieuwe aanpak die LTO Noord voorstaat: een gelijkwaardige benadering van natuur en economie, niet van achter de tekentafel oplossingen verzinnen, maar het gebied in. En niet over mensen, maar mét mensen praten.
Het is spannend of dat gaat werken. Slaat de methode aan, dan is deze ook voor andere gebiedsprocessen in te zetten. Het is dan ook niet vreemd dat andere gebiedspartijen en provincie Overijssel met belangstelling meekijken naar wat er rond Springendal en Dal van de Mosbeek gebeurt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer