Minder drift en beter spuiten

Drie jaar gelden investeerde Tonnis Zomerman in de Wingssprayer, een systeem aan de veldspuit om met minder middelen beter te kunnen spuiten. Via LTO Ledenvoordeel krijgen LTO-leden een flinke korting op de aanschaf.

Ilona van HarsselaarZomerman heeft in Swifterbant een akkerbouwbedrijf van zestig hectare met granen, aardappelen en uien. ‘De Wingssprayer is een relatief eenvoudig systeem. Mijn veldspuit was pas een jaar oud en daar kon het systeem prima op worden geïnstalleerd’, vertelt hij.

Neerwaartse luchtstroom

De Wingssprayer is een speciaal ontworpen spuitboom met spuitdoppen op 25 centimeter afstand van elkaar. Typerend voor het systeem is de plaat die voor de doppen is gemonteerd. Deze plaat voorkomt op de eerste plaats dat de zeer fijne druppels wegwaaien.
Maar zeker zo belangrijk: tijdens het rijden ontstaat dankzij de constructie van de plaat een neerwaartse luchtstroom die ervoor zorgt dat de fijne druppels dieper in het gewas komen. Bovendien trekt de plaat het gewas een beetje open. Daardoor kan het middel nog beter in het gewas dringen. Het resultaat: een betere bespuiting met minder middelen en minder drift. Door de besparing op middelen verwacht Zomerman de investering binnen enkele jaren te hebben terugverdiend.
Het werken met de spuit bevalt Zomerman goed. ‘Het eerste jaar was even wennen. De plaat gaat door het gewas en het is dan goed kijken naar de hoogte van de spuitboom.’ Ook de hoeveelheid water en middelen per hectare was aftasten. Dit jaar heeft de akkerbouwer de Wingssprayer voor het derde seizoen gebruikt en het gaat prima; per gewas en type bespuiting weet hij precies welke instellingen en hoeveelheden tot het beste resultaten leiden.

Vijftig procent minder middel

Afhankelijk van de toepassing is de hoeveelheid middel die hij per bespuiting gebruikt tot vijftig procent minder dan voorheen. De akkerbouwer spuit nu alles met tweehonderd liter per hectare. Ook gebruikt Zomerman nog maar één type spuitdop. De snelheid van bespuiten ligt met acht tot negen kilometer per uur een stuk hoger dan vroeger. Een ander voordeel is volgens Zomerman dat hij flexibeler is bij het doen van bespuitingen: ook bij een beetje wind kan hij met de spuit het land in.
Minder middelen gebruiken en een lage milieubelasting zijn mooi, maar het belangrijkste voor de akkerbouwer is het resultaat van de bespuiting. ‘Als ik kijk hoe het middel in het gewas komt en de planten bedekt, dan moet het wel goed gaan. Met minder middel heb ik minimaal hetzelfde resultaat.’
De Wingssprayer zit bij de producten en diensten die ondernemers via LTO Ledenvoordeel goedkoper kunnen aanschaffen. Leden krijgen een korting van 64 euro per strekkende meter spuitboom. Bij een spuit zoals die van Zomerman betekent dat een voordeel van bijna 2.500 euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer