Meer bestuurlijke boetes

De Raad van State, een belangrijke adviseur van de overheid, heeft onlangs ongevraagd advies gegeven over de werkwijze van de overheid bij het opleggen van bestuurlijke boetes.

De Raad van State constateert dat de overheid er steeds vaker voor kiest om een bestuurlijke boete op te leggen. Ook worden volgens de Raad van State steeds vaker hoge boetes opgelegd voor relatief kleine overtredingen.
Een bestuurlijke boete is een boete die zonder tussenkomst van de rechter door een overheidsdienst kan worden opgelegd voor allerlei overtredingen. Voor de burger heeft de bestuurlijke boete als belangrijk nadeel dat deze niet door de rechter wordt getoetst, waardoor er over het algemeen weinig tot geen rekening wordt gehouden met de situatie van de burger.

Sneller

Volgens Rico Ligtvoet, jurist bij ZLTO, heeft de toename van de bestuurlijke boetes te maken met de roep van de overheid om een snelle afhandeling van juridische zaken. Zonder tussenkomst van de rechter gaat deze afhandeling natuurlijk veel sneller.
‘Maar zonder toetsing van de rechter is het dus een eenzijdig verhaal en bovendien zijn de boetes ook vaak hoger dan wanneer een rechter de boete vaststelt. De rechter kijkt namelijk veel strenger naar alle feiten en omstandigheden in een bepaalde zaak, waardoor hij vaak aanleiding ziet om de boete bijvoorbeeld te verlagen.’
Ook agrariërs kunnen op veel verschillende manieren te maken krijgen met bestuurlijke boetes. ‘Een recent voorbeeld dat bij ZLTO werd gemeld, is een boete die werd opgelegd aan een geitenhouder door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het overtreden van de Wet dieren. De ondernemer zou een dier hebben getransporteerd dat niet voor transport geschikt was en ontving daarvoor een stevige boete’, vertelt Ligtvoet.

Juridisch advies

Als burgers een bestuurlijke boete ontvangen, kan het in veel gevallen lonen om bezwaar te maken tegen deze boete.
De juristen van ZLTO, Marc Mol en Rico Ligtvoet, kunnen u daarin bijstaan. Let er daarbij wel op dat u beperkt de tijd heeft om bezwaar te maken tegen een boete.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer