Boeren van de toekomst bijeen

ZLTO Zundert-Rijsbergen hield afgelopen maandag een bijeenkomst voor jonge ondernemers in hun afdeling. De jongeren waren uitgenodigd op sector en woonplaats, zodat er deelnemers uit het hele ‘afdelingsgebied’ zouden komen.

Een bedrijf dat opa begon als gemengd bedrijf en dat vader overnam. Hij specialiseerde zich vervolgens in de boomteelt. Of Rowie het bedrijf gaat overnemen, is nog niet bekend. ‘De komende jaren ga ik eerst ervaring opdoen op de boomkwekerij van mijn vader, en dan kijken we wel verder’, aldus Rowie.

Boer van de toekomst

Na de rondleiding door Rowie kwam iedereen terug in de loods. Daar heette Arno Verschuren, jonge melkveehouder, ZLTO-voorzitter Hans Huijbers welkom en gaf hem het woord.
Zonder verhaal op papier en zonder presentatie deelde Huijbers zijn ervaringen en inzichten met de groep. Zijn verhaal stond in het teken van het verschil tussen de boer van nu en de boer van de toekomst.
Huijbers zette zijn betoog scherp neer. Daarmee hoopte hij op felle vragen en discussie. Die kwamen. Vragen als: ‘Hoe kun je er voor alle sectoren op een goede manier zijn?’ En: ‘Hoe moeten en gaan we aan de slag met transparantie?’
Waar iedereen volgens Huijbers op moest gaan letten: ‘Markt, markt en nog eens markt.’ Daar liggen volgens hem nog veel kansen, met name op het gebied van kennis.

Volhoudbaarheid

Ook kwam het veelgebruikte woord ‘duurzaamheid’ aan bod. ‘We kunnen beter spreken van volhoudbaarheid als we het hebben over de toekomst van de volgende generaties’, aldus Huijbers. ‘Dat dekt de lading beter. We moeten samen zorgen voor een brede gezamenlijke agenda, deze samen uitdragen en steeds denken aan onze volgende generatie. Raar eigenlijk om te zeggen, aangezien jullie voor mij al de volgende generatie zijn.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer