Beregening bedekte teelten melden

Limburg - De waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas zijn gisteren gestart met de meldingsperiode voor grondwateronttrekkingen voor beregening in de glastuinbouw, teelt onder tunnels en op pot- en containervelden.

Daniëlle Feron-RoebroekProvincie Limburg heeft nieuw beleid voor grondwateronttrekkingen in bedekte teelten vastgesteld. Bestaande grondwateronttrekkingen kunnen van 25 september tot 15 december van dit jaar worden gemeld. Bedrijven ontvangen een oproep per post.
Alle bestaande grondwateronttrekkingen voor beregening en bevloeiing in de glastuinbouw, teelt in tunnels en bij pot- en containervelden kunnen vóór 15 december gemeld worden bij het waterschap. De bij waterschappen bekende bedrijven ontvangen hiervoor een meldingsformulier, waarmee de in gebruik zijnde putten en pompen kunnen worden opgegeven.
Dit meldingsformulier is ook beschikbaar via de websites van de twee Limburgse waterschappen. Na controle van de melding op het bedrijf worden de gegevens opgenomen in het grondwaterregister.
De nieuwe regelgeving en melding biedt gebruikers en ondernemers duidelijkheid en zekerheid over legitiem gebruik van bestaande grondwateronttrekkingen. Melding en registratie is in het belang van bedrijfsvoering.
Naast de melding van putten en pompen zal het jaarlijks verbruik geregistreerd en gemeld moeten worden. Een verbruik van maximaal 12.500 kubieke meter per hectare teeltoppervlakte is toegestaan.
Met dit beleid krijgen de waterschappen inzicht in de hoeveelheden grondwater die onttrokken worden in de glastuinbouw, teelt in tunnels en bij pot- en containervelden.

Nieuwe onttrekkingen

Nieuwe (toekomstige) grondwateronttrekkingen ten behoeve van glastuinbouw, teelt in tunnels en pot- en containervelden worden vergunningplichtig en getoetst aan de beleidsregel voor grondwateronttrekkingen ten behoeve van industriële doeleinden.
In het kader van de vergunning voor toekomstige onttrekkingen is het verplicht de gevolgen op de omgeving en alternatieven in beeld te brengen. Daarnaast kunnen in de vergunning compenserende maatregelen worden voorgeschreven.
De nieuwe algemene regel grondwater ‘Onttrekking voor beregening en bevloeiing van bedekte teelten en pot- en containervelden’ en de gewijzigde beleidsregel grondwater ‘Industriële onttrekkingen en onttrekkingen ten behoeve van bedekte teelten en pot- en containervelden’ zijn in te zien via de LLTB-website en de website van beide waterschappen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer