Tuinders druk met puinruimen na hagel

Gelderland - Glastuinders in de Bommelerwaard en in Bergerden zijn nog steeds druk doende met het opruimen van de schade na de hagelbuien, die het zuidelijk deel van Gelderland twee weken geleden troffen. Glasherstelbedrijven maken overuren, nieuw glas is niet overal direct voorradig. De schade wordt inmiddels geschat op 15 tot 20 miljoen euro.

Jacomien VoorhorstMedewerkers van G&G Flowers zijn al ruim anderhalve week bezig met het ruimen van glas in het kassencomplex van ruim 7 hectare in Gameren. Ook andere herstel- en opruimmaatregelen gebeuren zoveel mogelijk door eigen mensen.
Het einde van de klus is nog lang niet in zicht, zegt eigenaar Gert van Genderen.
De chrysantenteler is een van de glastuinders, wiens bedrijf werd getroffen door het noodweer dat in de nacht van 30 op 31 augustus over de Bommelerwaard raasde: heel veel glasschade, schade aan de schermdoeken en veel waterschade waardoor veel jonge planten zijn weggespoeld. 'Vorig jaar had ik als enige bedrijf in dit gebied ook al te maken met een forse hagelschade, maar nu is de schade nog groter.

Met man en macht

Van Gelderen werkt met man en macht om het bedrijf weer zo snel op orde te krijgen. Zo probeert hij met zijn medewerkers zelf de schermen te herstellen en het glas te ruimen. Daarna hoopt hij dat er glaszetters zijn die de kassen kunnen herstellen. Want die weten niet waar ze het eerst of laatst moeten beginnen.
Ook nieuw glas is niet overal direct leverbaar. 'Gelukkig heb ik zelf een grote glasvoorraad', zegt Van Genderen. Hij schat dat de schade op zijn bedrijf in de tonnen loopt. En dat het zeker nog drie maanden duurt voordat het bedrijf weer op orde is. 'En dan heb ik nog geluk dat niet mijn hele teelt weg is.'
Dat laatste is wel het geval bij paprikateler Gert Jan van Tuyl in Zaltbommel. In zijn kassen die 6 hectare beslaan zijn ruim 5.000 ruiten gesneuveld. Ook de schermdraden zijn beschadigd. Omdat de buien in de avond vielen waren de schermen niet open, waardoor die niet hoeven te worden vervangen.
Alle paprikaplanten, die op tweederde van de teelt waren, moeten er uit omdat de eventuele glassplinters in de paprika's een gevaar voor de volksgezondheid kunnen vormen. De vaste medewerkers zijn samen met een sloopbedrijf nu bezig om de troep op te ruimen, vertelt Van Tuyl. 'Daar zijn we zeker twee maanden mee bezig. Ik hoop eind november weer met een nieuwe teelt te kunnen beginnen.'

Bergerden

De hagelbuien zijn anderhalve week geleden niet alleen in de Bommelerwaard gevallen. De buien trokken over het zuidelijke deel van de Betuwe richting Nijmegen en deden ook het glastuinbouwgebied in Bergerden aan.
Aardbeienteler Jan van Genderen kampt net als zijn collega-tuinders in de Bommelerwaard met veel gebroken glas op zijn bedrijf in Huissen. 'Zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt', zo klinkt het ook hier.
Een geluk voor Van Genderen is dat hij momenteel geen aardbeien oogst, zijn kas aardbeien worden vanaf oktober tot aan de kerst geoogst. Hij hoopt voor die tijd de zaak weer op orde te hebben.
Volgens woordvoerder Adri Witlox van verzekeraar Interpolis heeft de hagelschade van 30 augustus zeker 120 glastuinders in met name de Bommelerwaard en het gebied rond Huissen en Bemmel getroffen. Inmiddels hebben de taxateurs de bedrijven voor de eerste keer bezocht en is de verzekeraar in overleg met de tuinders over de afhandeling van de schade.
'Mijn inschatting is dat het schadebedrag zeker tot de 20 miljoen euro kan oplopen', aldus Wiltlox die spreekt van een extreme situatie. 'Zeer intensieve buien op twee zeer intensieve tuinbouwgebieden. Er is zoveel schade dat er momenteel een tekort aan schadeherstellers, glaszetters en ook aan glas is. We proberen gezamenlijk te kijken bij welke bedrijven inzet het eerst nodig is.'

Lokale calamiteiten

Hoewel hij het woord extreem in de mond neemt sluit Wiltlox niet uit dat de glastuinbouw in de toekomst vaker met dit bijzondere weersomstandigheden te maken krijgen. We zien wel een trend. Lokale calamiteiten nemen de laatste jaren sterk toe toe.' Dat vergt op den duur toch een andere aanpak en een andere manier van preventie. Hoe dat moet, weet ik nog niet. Daarover moeten we eerst met de sector in gesprek.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer