Ruimte voor maatwerk

Ook in het Europees Parlement is het nieuwe parlementaire jaar weer van start gegaan. Een samenspel van factoren maakt dat de agrarische sector door een zware periode gaat. Zowel Europees als nationaal moet gekeken worden hoe de crisis het hoofd te bieden.
Samen met mijn Ierse collega James Nicholson heb ik een voorstel ingediend bij de Europese begroting voor 2016 om in ieder geval de 'baten' aan superheffing terug te kunnen investeren in de zuivelsector. De sector heeft het immers zelf bijeengebracht en kan het goed gebruiken gezien de marktsituatie.
Het is zaak om daarvoor begrotingstechnisch alvast de haakjes aan te brengen. Dit om te voorkomen dat de Europese Commissie straks zegt: 'We zouden wel willen, maar kunnen het bedrag niet apart zetten.' Naar ik van harte hoop krijgen de amendementen brede steun in het Europees Parlement.
Benutten we alle ruimte in de regelgeving? Dat is een vraag die niet alleen ten tijde van crises, maar ook daarbuiten relevant is.
Een mooi voorbeeld uit de praktijk is het bezoek van Oldambtster boeren aan het Europees Parlement in juni.
We spraken tot in detail door over de problemen die het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor deze boeren oplevert. Hoe voldoe je aan de Europese vergroeningseisen op zware kleigrond? Drie verschillende gewassen telen wordt dan erg lastig.
Het interessante is dat er in de Europese landbouwverordening op dit punt ruimte zit voor maatwerk, juist voor dergelijke gevallen. Maar dan moet die ruimte wel gepakt worden.
Bodembedekking in de winter kan meetellen als alternatieve vergroening, waardoor de eis van minimaal drie verschillende gewassen telen komt te vervallen.
Na het Brusselse bezoek in juni werd een alternatief certificaat opgesteld en door Nederland ingediend ter goedkeuring bij de Europese Commissie, en dat alles voor de deadline van 1 juli 2015.
Een prachtig voorbeeld van het concreet aanpakken van een probleem, gewoonweg door het benutten van ruimte voor maatwerk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer