Overijssel: geen vuil water NAM

Overijssel - Provinciale Staten van Overijssel willen dat de NAM definitief stopt met het injecteren van vervuild water in de bodem in Twente. Maar dan moet het alternatief ook veilig zijn, vinden Twentse boeren.

Jacomien Voorhorst
Na intensief overleg tussen de verschillende Statenfracties besloten de Statenleden woensdag in Zwolle dat er bij minister Henk Kamp (EZ) dringend op moet worden aangedrongen met de injecties te stoppen. Wordt het project toch hervat, dan moet er een verzoek komen om de vergunning in te trekken. Ook moeten Gedeputeerde Staten eventuele misstanden bij afvalwaterinjecties in Twente onderzoeken.
De NAM pompte door oliewinning vervuild water in lege gasvelden in Twente. Het project ligt stil sinds een lekkage bij Holtheme in gemeente Hardenberg eerder dit jaar.
Net als veel burgers en de Statenleden maken ook boeren zich ernstig zorgen over de risico's die zijn verbonden aan het transport van verontreinigd boorwater vanuit de boorlocatie Schoonebeek in Drenthe en het injecteren ervan in de ondergrond in Twente.

Lekkage

'Als er lekkage optreedt, zijn de gevolgen niet te overzien. En wat er dan over tien jaar gebeurt, kan niemand goed inschatten', zegt LTO Noord-bestuurder Nicole Scholten Linde.
De boeren zijn vooral bang voor de mogelijke gevolgen voor de natuur en de landbouw. 'Voor je het weet, moet je je koeien binnenhouden en heb je het over een voedselschandaal waar wij nog jaren last van hebben. Dan heb je het naast de milieuschade over aanzienlijke imagoschade', gaf Scholten Linde afgelopen voorjaar al aan.
Toch laat de LTO Noord-bestuurder zich genuanceerd uit over het besluit van de Statenleden. 'Wat is het alternatief?' vraagt ze zich af. 'Dat water moet toch ergens heen. Je kunt het zuiveren en lozen op het oppervlaktewater, maar wat gebeurt er met de reststoffen? Kan dat zonder kwalijke gevolgen voor de omgeving worden verwerkt? We weten het niet.'
Volgens Scholten Linde staat het buiten kijf dat ook de NAM moet voldoen aan strenge eisen ten aanzien van onder andere Natura 2000-gebieden in de buurt van de opslagvelden. 'Als landbouw moeten we daar ook rekening mee houden. Wat dat betreft zitten we in hetzelfde schuitje: we willen economische groei, maar het moet wel verantwoord zijn.'
In de vergadering van woensdag riepen Statenleden de NAM verder op zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het opruimen van de vervuiling van een natuurgebied bij Tubbergen. Zij vinden dat de NAM de zaak tot nu toe te lichtzinnig oppakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer