Kost(en)prijs

Terwijl ik deze column schrijf, protesteren collega-veehouders in Brussel tegen de lage melkprijzen. Dat is een beetje wrang in de wetenschap dat er zeer goede zuiveljaren zijn geweest, ze zelf voor afschaffing van quotum waren en wij akkerbouwers hen dagelijks voorzien van goedkoop veevoer. De graanprijzen zijn immers laag. Wij akkerbouwers hebben ook dieptepunten gekend en zijn inmiddels gewend aan fluctuerende opbrengstprijzen, iets waar onze collega's nog aan moeten wennen.
Aan de andere kant is het helemaal niet nodig dat de prijzen worden verlaagd. De consument merkt er immers nauwelijks iets van: de ketenpartners nemen hun marge en wij laten dat gebeuren. Supermarkten mogen groter worden en overnames doen, zodat hun inkoopkracht (macht) nog groter wordt. 'Mega' noem ik dit. De politiek faciliteert onze havensteden in uitbreiding, zodat de grootste schepen ter wereld kunnen aanleggen om de concurrentie met buitenlandse havens aan te kunnen. 'Mega' noem ik dit .
Maar agrariërs krijgen allerlei beperkingen opgelegd, terwijl wij meer dan in het verleden zullen worden afgerekend op de kostprijs die elders in Europa en/of de wereld wel haalbaar is. De politiek en de supermarkten hebben belang bij een verdeeld producentenveld.
Daarnaast is onze zwakte dat wij als bedrijven door de jaren heen wel zijn opgeschaald, maar verder in de keten richting consument heeft nog een veel grotere opschaling plaatsgevonden. De consument ziet daarvan alleen de voordeur en heeft geen besef meer van wat er aan de achterkant allemaal voor nodig is.
Onze verkoopcoöperaties doen waarvoor ze zijn ingehuurd: onze schuren en tanks leeghalen en de producten al dan niet verwerkt afzetten in de markt. Eigenlijk hebben wij als landbouw wel 'mega' macht, alleen gebruiken we die niet. Als we simpelweg massaal de afspraak maken niet te leveren onder een nader vast te stellen prijs (zoals Peijnenburg koek), dan gebruiken we die macht wel.
We kunnen als groepen telers inkooptenders plaatsen. En we bereiken in één klap weer de consument als we onze leveringen stopzetten en de schappen snel leeg raken. Dan kunnen de trekkers in de schuur blijven en is het effect veel groter.

Kees Antuma

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer