Kijken, proeven en leren bij varkens

Gedeputeerde Hans Teunissen (D66) heeft afgelopen woensdag, samen met leerlingen van Basisschool De Avonturijn uit Berg aan de Maas en een chef-kok van Ria Joosten Catering uit Neer, een gezonde maaltijd met varkensvlees bereid. Dat deden zij bij boerderij Op Gên Hei van Wilfried en Carla Lemans in Berg aan de Maas.

De varkenshouderijsector vindt het van belang dat mensen met eigen ogen zien en ervaren hoe varkens in Nederland worden gehouden.
'Het beeld dat mensen soms hebben over onze sector komt vaak niet overeen met de werkelijkheid', constateert LLTB-projectleider Johan van Diepen.

Weekend

'In Limburg zijn vier zichtstallen, waar iedereen elke dag een kijkje kan nemen hoe het eraan toegaat in de stal. Tijdens het Weekend van het Varken, dat dit weekend plaatsvindt, vestigen we hier nog nadrukkelijker de aandacht op', vertelt Van Diepen.
Zichtstallen in heel Nederland doen mee aan het Weekend van het Varken. De varkenshouders willen door middel van openstelling van hun stallen de burgers zelf laten ervaren hoe zij hun varkens houden en verzorgen. Daarbij krijgen de varkenshouders ondersteuning van stichting Varkens in Zicht.

40.000 bezoekers

Er komen jaarlijks zo'n 40.000 bezoekers af op het publieksevenement. Het Weekend van het Varken is dit jaar toe aan haar negende editie.
Twee Limburgse zichtstalhouders doen morgen, zondag 13 september, mee aan dit landelijke evenement. Dat zijn de varkenshouderijen Op Gên Hei in Berg aan de Maas en Rozendaal in Maasbree. Beide bedrijven zijn dan te bezoeken van 11 tot 17 uur.

Boerderijeducatie

LLTB-bestuurslid Pieter van Melick greep woensdag de gelegenheid aan om de gedeputeerde een LLTB-visiedocument Boerderijeducatie te overhandigen.
Provincie Limburg gaat investeren in onderwijsprogramma's met aandacht voor Belevend Leren. 'Boerderijeducatie Limburg past in deze onderwijsprogramma's', vertelt Van Melick.
'Uitgangspunt is aansluiting zoeken bij primair en voortgezet onderwijs. We willen vooral kinderen uit de grote Limburgse steden als Maastricht, Heerlen, Venlo en Roermond bereiken, maar ook de kinderen op het platteland bewust maken van waar hun voedsel vandaan komt.'

Aansluiten

Thema's als herkomst en de wijze van productie spelen een rol, maar ook de relatie met natuur, milieu, gezondheid en betrokkenheid bij de leefomgeving zijn van belang. 'We willen dan aansluiten bij de initiatieven die de provincie al heeft in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg op het gebied van Belevend Leren', zegt Van Melick.

Professioneel

'Op den duur willen wij graag komen tot een duurzaam en professioneel ondernemersnetwerk voor boerderijeducatie. Provincie Limburg ondersteunt onze visie.'
Doordat Boerderijeducatie Limburg nog relatief jong in opzet is, zijn er nog geen hechte samenwerkingsstructuren. 'We hebben dus nog ondersteuning nodig', legt Van Melick uit.

Certificering

'Uiteindelijk willen we toewerken naar certificering, zodat gewaarborgd is dat kinderen leren in een veilige en interessante praktijkomgeving. En de agrarische ondernemers moeten getraind worden, zodat zij didactisch goed onderlegd zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer