Funkis topt in Denemarken

Sikke, Tine en zoon Jens Breeuwsma, oorspronkelijk uit het Friese Tytsjerk, hebben in hun nieuwe thuisland een topprestatie behaald. Hun koe Funkis 1018 is Deens recordhouder melkproductie.

De Funkis-dochter was al aanwezig, toen de Breeuwsma's in 2002 het bedrijf in Skærbæk in Zuid-Jutland betrokken. Inmiddels heeft ze op zestienjarige leeftijd een levensproductie van 185.176 kilo melk behaald. Daarmee is ze uitgeroepen tot de nieuwe Deense recordhouder levensproductie.
Volgens Sikke Breeuwsma blijft het daar niet bij. 'De gezonde dame geeft nog iedere dag 40 kilo melk', vertelt hij trots.
Overigens weet de familie wat levensduur is. De veestapel van 450 koeien heeft al vijftien koeien voorgebracht met een levensproductie van meer dan 100.000 kilo melk. Zeven koeien behaalden in de afgelopen twaalf maanden deze mijlpaal.
Keld Christensen, van de Holsteinafdeling van kenniscentrum Seges, is enthousiast over deze prestatie: 'De Breeuwsma's zijn goede managers op het Holstein-gebied, waardoor ze gemakkelijk koeien oud kunnen laten worden.'
Hij stelt daarbij dat levensduur en economie hand in hand gaan: 'Oudere koeien produceren tussen de 2.000 en 4.000 kilo meer melk dan jonge dieren. Daarbij is een oudere koe rendabel, omdat de opfokkosten over meer liters melk zijn te verdelen. Ook kun je met minder vervanging toe.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer