Case IH komt met compacte Optum

Case IH komt met twee nieuwe trekkers onder de naam Optum. Ze vallen op met hun vermogen van 270 en 300 pk binnen de serie Magnum. Ze zijn echter compacter en wendbaarder. Case IH toonde op de persconferentie in Maagdenburg ook nieuwe maaidorsers van de 140-serie.

Henk BeunkDe Optum heeft een wielbasis van net geen 3 meter. Dat is 15 centimeter minder dan de wielbasis van de zware Magnum. De Optum oogt desondanks stoer. Case IH stelt dat de Optum maar weinig groter is dan de zware versies van de Puma.
De kop- en werklampen in de grill geven de Optum iets roofdierachtigs. Vergeleken met de Puma en de Magnum is de Optum een sterke verschijning. De 6,7 liter motor van FPT is dezelfde als die in de Puma. Hij voldoet aan de eisen van Euro 3b met enkel AdBlue.
Het versterkte carter van de zescilinder fungeert als dragend deel van het frame. De Optum kan daardoor een maximum voertuiggewicht aan van 16 ton. Dat is veel. De dieseltank heeft een inhoud van maar liefst 630 liter.
De vooras is dezelfde als onder de lichte Magnum. Hij is standaard geveerd en heeft een stuuruitslag van 55 graden. Case IH claimt een goede wendbaarheid. Samen met de compacte afmetingen focust Case IH zich met de Optum vooral op grote Europese akkerbouwers en loonwerkers.
De Optum heeft een continu variabele transmissie (CVT) met 40 of 50 kilometer per uur als top. In beide gevallen is dat een ecosnelheid. De maximale diameter van de achterbanden is 215 centimeter. Een 710/75R42 past dus onder het achterspatbord.
De aftakas achter heeft standaard vier toerentallen. De frontaftakas heeft een toerental van 1000 met als optie een 1000 E. Die is vanuit de cabine elektrisch te schakelen.
De loadsensing-hydrauliekpomp is goed voor 165 liter per minuut. 220 liter per minuut is een optie. De hef tilt 10,3 ton door het hele traject en maximaal 11 ton. De fronthef is goed voor 5,8 ton.
De cabine is standaard geveerd en komt van de Puma. Die heeft een groter glasoppervlak en de voorruit is uit één stuk. Opvallend zijn de striping van de motorkap en het 'losse plaatje' met daarop de naam Case IH. De fabrikant noemt het uiterlijk van de Optum de opmaat naar toekomstige trekkerseries.

Drie nieuwe maaidorsers

Case IH kondigde de 5140, 6140 en 7140 maaidorsers vorig jaar al aan. Deze Axial Flow-maaidorsers komen nu pas op de markt, omdat de eveneens nieuwe 240 voorging in de productie. De 140-serie heeft motorvermogens van 310, 400 en 450 pk.
Ten opzichte van de 130 heeft de nieuwkomer nu zes in plaats van vijf schudders. Voor gebruik op hellingen tot 12 graden is er als optie het X-flow cleaningsystem. Dat past de hoek aan, waardoor het zaad op de zeven niet meer naar één kant zakt.
Een sterk punt is de groepenschakeling van de transmissie. Die is nu elektrisch en loopt via een draaiknop. Case IH noemt dat Auto-shift. Dit is een sterke verbetering ten opzichte van de grote pook die voorheen mechanisch de beide groepen schakelde.
Verder heeft Case IH de maaidorsers vooral aangepast op het gebied van onderhoud. Aan de rechterzijde boven de vooras is nu het plaatwerk weg te halen, waardoor de dorsrotor ook van die zijde bereikbaar is. Met het oog op het schoonmaken van de machine is dat een grote vooruitgang.
Op de optionele 762 millimeter brede rupsen van Zuidberg en een 30-voets maaibord genereren de 6140 en 7140 volgens Case IH met volle graantank (10.500 liter) een bodemdruk van slechts 0,96 bar. Wisselen tussen stro in het zwad of verspreiden is met de 140 volgens Case IH een fluitje van een cent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer