Vooral hagelschade in glastuinbouw

Het noodweer van zondag op maandag heeft een schade veroorzaakt van 15 tot 20 miljoen euro. Dit zegt Adri Witlox, woordvoerder bij Interpolis.

Joost van WinsenBij de verzekeraar in Tilburg zijn ruim vijfhonderd schademeldingen uit de agrarische sector binnengekomen. Daar zitten zo'n 120 glastuinbouwbedrijven tussen. 'Daarvan zijn er tachtig zwaar beschadigd', aldus Witlox. Zo'n 80 tot 90 procent van het schadebedrag heeft met glasdek te maken. Interpolis is tot het schadebedrag gekomen na bezoeken van taxateurs aan de getroffen gebieden.
De glastuinbouw in de Bommelerwaard heeft het het zwaarst te verduren gehad, zegt Witlox. Verder noemt hij het gebied tussen Huissen en Bemmel dat sterk te kampen heeft met hagelschade. In de nacht ervoor, van zaterdag op zondag, hadden kassen in de omgeving van Veghel en Uden te lijden van hagel.
Behalve hagelschade is er sprake van gewasschade in de glastuinbouw, meldt Interpolis. Witlof noemt het bijzonder dat op relatief kleine oppervlakten veel schade is veroorzaakt.
De grote schade in de glastuinbouwgebieden in de Bommelerwaard en Zuidoost-Gelderland wordt beaamd door directeur Marien Boersma van Agriver. De verzekeraar in Hasselt heeft meldingen binnengekregen dat glasdekken zwaar beschadigd zijn door de hagel. Verder is er sprake van waterschade in de kassen.
Uit de akkerbouw kreeg Agriver 53 meldingen binnen van hagelschade en 45 van waterschade. De laatste komen met name uit de Biesbosch en het Land van Heusden en Altena. Boersma signaleert dat in dat gebied vaker waterschade voorkomt.
Gert Jan van Dijk van Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering (OFH) in Zoetermeer zegt dat bij deze verzekeraar 65 bedrijven schade hebben gemeld. Het betreft fruitbedrijven in de lijn van Zeeuws-Vlaanderen naar Nijmegen. 'Vooral fruittelers in de zuidelijke helft van de Betuwe hebben last van hagelschade.'
Hoe groot de schade bij de telers uitvalt, is nog niet te zeggen. De taxatie moet nog gebeuren. 'Kurkvorming en bruinkleuring tonen zich pas later.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer