LTO: uitspraak NAM opsteker

Groningen - Het vonnis van de rechter dat de NAM waardevermindering van huizen, agrarische bedrijven en landbouwgrond moet vergoeden zonder dat er sprake is van verkoop is een mooie opsteker. Dat vindt voorzitter Egbert de Vries van LTO Noord het Hogeland.

Tienke WoudaOf LTO Noord zelf een rechtszaak gaat aanspannen of mee kan gaan met de zaak die stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) had aangespannen is nog niet duidelijk, geeft De Vries aan. 'De uitspraak is juridisch zo vergaand, dat we de consequenties nog goed moeten onderzoeken.'
De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben, stelt ook advocaat Pieter Huitema van De Haan Advocaten & Notarissen die namens WAG optrad. De stichting had de rechtszaak aangespannen namens woningcoöperaties en negenhonderd huiseigenaren.
'Het vonnis is heel ruim geformuleerd. De NAM is aansprakelijk voor de schade bestaande uit waardevermindering van onroerende zaken gelegen in het gebied waar aardbevingen ten gevolge van gaswinning door de NAM voorkomen', zegt Huitema.
WAG werd op 24 april 2013 opgericht om alle eigenaren van onroerende zaken in het getroffen gebied bij te kunnen staan bij het verhalen van de waardevermindering op de NAM en/of de staat. Inmiddels telt de stichting meer dan negenhonderd leden, onder wie agrarische ondernemers.

Grote bedragen

Volgens akkerbouwer en makelaar Albrechtus Tebbens Torringa die lid is van de LTO Noord-klankbordgroep Mijnbouwschade, gaat het om 'heel grote bedragen' die de NAM moet uitkeren naar aanleiding van de uitspraak. 'Als een agrarisch bedrijf inclusief grond 3 miljoen euro waard is en de waardedaling is 2 tot 5 procent, dan loopt dat aardig in de papieren.'
De waardevermindering kan volgens de WAG oplopen tot een miljard euro.
Hoewel het een eerste goede stap is, kan de vlag echter nog niet helemaal in top, stelt de makelaar uit Zuurdijk. 'De NAM kan nog in hoger beroep gaan. Bovendien gaat het om het vergoeden van eenmalige schade, een latere aardbeving wordt dus niet meer vergoed. Dat vind ik heel raar. Daarbij komt dat het lastig wordt schade vast te stellen.'
GroenLinks-Statenlid Hendri Meendering hoopt dat de uitspraak ook gevolgen heeft voor eigenaren die niet verenigd zijn in de WAG. De Statenfractie vindt bovendien dat er voortvarend gewerkt moet worden aan een regeling waar huizenbezitters een beroep op kunnen doen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer