In de cabine praten tegen de machines

In+de+cabine+praten+tegen+de+machines
©

Kverneland introduceerde in Tsjechië stembesturing voor isobusmachines: Isomatch voicecontrol. Een app op de mobiele telefoon maakt draadloos, via wifi, verbinding met Tellus, Kvernelands isobusmonitor. Vervolgens kan de chauffeur alle isobusopdrachten koppelen aan een spraakopdracht.
Omdat de bestuurder zijn ogen op het werk houdt terwijl hij in zijn bluetooth-microfoon praat, zou het werken met de machines veiliger worden. Er is wel een belangrijke randvoorwaarde: het mag niet te lawaaiig zijn in de cabine.

Isobusploeg

De 2500-ploeg was tijdens de vorige editie van Agritechnica te zien als studieobject. Deze is nu klaar. De ploeg is er ook in een isobusuitvoering: de Kverneland 2500 i-Plough.
De ploeg kreeg een nieuwe kop met een draaipunt. Daardoor is het niet meer nodig de topstang van de ploeg los te maken voor transport over de weg. De ploeg loopt op het achterste steunwiel als een karretje achter de trekker. De lengte van de wentelcilinder wordt gemeten, zodat de ploeg overbuik en overrug altijd de juiste positie heeft.
De ankers van de 2500-ploeg hebben een gestroomlijnder profiel, wat minder verstoppingen geeft. Via de isobusmonitor is de ploeg te kalibreren, om te zetten van transportstand naar werkstand en is het mogelijk de breedte van de eerste voor in te stellen. Furrowcontrol en rtk zorgen voor recht ploegen en maken het mogelijk om de ploeg op de kopakker gelijk in te zetten en uit te heffen.
Voor de melkveehouder komt de Noorse fabrikant met de Vicon 300 Extra-maaierserie. De serie bestaat uit vier maaiers met een werkbreedte van 2,80 tot 4 meter.

Bodemdruk maaier

De maaiers zonder kneuzer zijn voorzien van een nieuwe bodemdrukverstelling. De veerspanning is tijdens het maaien hydraulisch verstelbaar vanuit de cabine. Een wijzer geeft aan hoe hoog de druk is. Zo is het mogelijk de bodemdruk iets te verhogen op de kopakker en iets te verlagen tijdens het maaien van de rest van het perceel. Dat moet slijtage aan de maaibalk voorkomen en de zode beschermen.
De opmerkelijk korte Vicon Fastbale haalt een capaciteit van zeker honderd balen per uur, stelt Kverneland. De machine is voorzien van twee achter elkaar geplaatste perskamers. Een aantal persrollen van de voorkamer wordt gedeeld met de tweede kamer.
De eerste kamer maakt twee derde van de baal, die wordt gelost in de hoofdperskamer. Deze maakt de baal af, rolt er een net omheen en geeft de maximaal 1,25 meter grote baal door aan de wikkelaar. Intussen werkt de machine in de voorkamer aan de volgende baal. Een mechanische baalkeerder en de mogelijkheid om de baal te binden met folie in plaats van net, is een optie.
Ook de Vicon BW2100C en BW2600C met Optispeed rondebalenwikkelaars zijn nieuw. Ze hebben weliswaar geen satellietwikkelsysteem met twee armen, maar wel een dubbele foliehouder. Deze zijn achter elkaar geplaatst. Dit wikkelsysteem dat McHale al eerder introduceerde, vergroot de capaciteit.
Voor nog meer snelheid bij het wikkelen monteerde het bedrijf elektronica op de wikkelaar die de stabiliteit van de baal op de wikkeltafel in de gaten houdt. Is de baal strak geperst, dan kan de tafel namelijk sneller draaien dan bij een slappe en dus instabiele baal het geval is. Zo draait de wikkelaar altijd met optimale snelheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer