Geen uitbreiding Nationaal Park

Steenwijkerland - LTO Noord Steenwijkerland wil geen uitbreiding van Nationaal Park Weerribben-Wieden richting Rottige Meente en Staphorst.

Jacomien VoorhorstDe LTO Noord-afdeling vond het deze week nodig om dit nog eens duidelijk voor het voetlicht te brengen. 'Op ambtelijk niveau zijn er bewegingen om het park uit te breiden met het natuurgebied Rottige Meente in gemeente Weststellingwerf', zegt secretaris Conny Schiere. 'Daardoor zou de gemeente het gebied beter op de kaart kunnen zetten.'

Ingezonden brief

In een ingezonden brief in de plaatselijke krant zette LTO Noord Steenwijkerland uiteen dat boeren geen oppervlakte-uitbreiding van het park willen ten koste van landbouwgrond. Ook vrezen ze schaduwwerking voor de agrarische sector als gevolg van een groter park.
'LTO Noord Steenwijkerland zet zich graag in om met andere partners een nieuw perspectief te ontwikkelen voor het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ook wij willen een robuust nationaal park met een gedegen organisatie en financiering. Een park dat door menig toerist in de toekomst bezocht gaat worden. Wij begrijpen dan ook de missie en visie zoals die zijn opgesteld in het startdocument', zo valt in de brief van LTO Noord te lezen.
Schiere zegt dat de afdeling zich echter zorgen maakt over de verschillende interpretaties over toekomstige gebiedsgrenzen. 'Wij hebben in gesprekken altijd gehamerd op duidelijke afgebakende gebiedsgrenzen. Deze afgebakende gebiedsgrens is wat ons betreft het huidige nationale park.'
Volgens LTO Noord leidt een gemeentegrensoverschrijdend nationaal park namelijk tot minder draagvlak onder de bevolking van Steenwijkerland.
'Willen we bereiken dat de inwoners van Steenwijkerland trots zijn op hun nationale park, houd dan het park binnen de gemeentegrenzen', luidt het advies.
Daarnaast vreest de afdeling schaduwwerking op planologisch gebied voor de plaatselijke agrarische bedrijven als het park groter wordt.
'De landbouw is een sterke economische pijler van Steenwijkerland met driehonderd zelfstandige bedrijven in de primaire sector en meer dan zeventig bedrijven in de periferie. Deze sector wil zich graag duurzaam blijven ontwikkelen.'
Dinsdag kwamen de zorgen van de LTO Noord-afdeling in de raadsvergadering aan de orde. 'Mede door onze brief is de begrenzing weer op scherp gesteld en is er een duidelijke afbakening afgesproken. Namelijk de huidige grens van Nationaal Park Weerribben Wieden', aldus Schiere.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer