Eerste afzetclustering is een feit

De telersverenigingen Best of Four en Van Nature besloten deze week tot verregaande samenwerking. Met zo'n 1.100 hectare ontstaat daarmee het grootste glasgroentencluster in Nederland. Het is de eerste grote stap in afzetverbetering sinds de lancering van het McKinsey-rapport.

Koen van WijkMet de beoogde samenwerking willen Best of Four en Van Nature een sterkere marktpositie voor hun leden bewerkstelligen. De telersverenigingen willen ervoor zorgen dat de producten van de leden in een gesloten keten naar eindklanten gaan.
Het is de eerste stap in de herstructurering van de afzet in glasgroenten sinds de aftrap door bureau McKinsey afgelopen najaar. Volgens LTO Glaskracht Nederland is sindsdien een groep van zo'n zes telersverenigingen met elkaar in gesprek geraakt. Zij hebben de regio overgenomen van McKinsey en werken nu vanuit een gezamenlijk opgestelde toekomstvisie.
'Deze stap is daar duidelijk aan te verbinden', aldus Geert van Oosterhout, namens LTO Glaskracht Nederland betrokken bij de afzetverbetering. Ook Dutch Produce Association (DPA) legt deze link.
Verdere clustervorming in de afzet van groenten en fruit is nu vooral een zaak van de telersverenigingen zelf, zegt Van Oosterhout. 'Alle betrokkenen zijn het erover eens dat een clustering tot zo'n vier partijen het beste is.' Volgens hem hebben de telersverenigingen nu hun eigen route en achten zij een vervolgopdracht aan een externe adviespartij niet nodig.
De ketensamenwerking die Best of Four en Van Nature nastreven, moet zorgen voor een optimaal telersrendement. Verkopen binnen Nederland van handelsbedrijf naar handelsbedrijf voegen kosten toe die niet bijdragen aan de telersmarge en dat willen de telersverenigingen nu voorkomen.
Van Nature is ontstaan uit een fusie van Best Growers Benelux en Versdirect.nl. Best of Four ontstond in 2010 uit een fusie van Brassica Group, Tradition, Unistar en WestVeg.
'Samen zijn we in staat een sterk commercieel beleid te voeren waarbij de markt en de positie van de teler centraal staan', stelt voorzitter Jan Oosterom van Best of Four. Aad Sonneveld, voorzitter van Van Nature, vult aan: 'In glasgroenten versterken we elkaar en het assortiment vollegrondsgroenten en hardfruit van Best of Four vormt een mooie aanvulling op ons pakket.'
Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) leidt de samenwerking tussen Van Nature en Best of Four niet tot een concentratie die meldingsplichtig is en moeten de partijen zelf toetsen of ze aan de mededingingsregels voldoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer