Vleeskuikens vaker afgekeurd door cellulitis

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) constateert dat vleeskuikens vaker worden afgekeurd vanwege cellulitis.

Vleeskuikens+vaker+afgekeurd+door+cellulitis
©

Cellulitis bij vleeskuikens wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een plakkaat pus onder de huid, meestal ter hoogte van de dij.

De ziekte leidt tot afkeuringen in de slachterij, schrijft Veearts.nl naar aanleiding van een artikel van GD-dierenarts Teun Fabri in het vakblad Veehouder en Veearts. Volgens Fabri zijn E. coli-stammen met specifieke virulente factoren de belangrijkste reden voor het optreden van cellulitis bij vleeskuikens.

Organen

Cellulitis ontstaat bij vleeskuikens zonder dat er afwijkingen zijn aan de inwendige organen. Dieren vertonen geen koorts, geen verminderde voer- of wateropname en geen gewichtsverlies.

De aandoening is begin jaren tachtig van de vorige eeuw voor het eerst vastgesteld bij vleeskuikens en komt op dit moment wereldwijd voor. De afgelopen jaren is het aantal afkeuringen door cellulitis geleidelijk toegenomen, met zo nu en dan een extreme piek die kan oplopen tot 10 procent van het koppel.

Preventie

De aanwezigheid van cellulitis veroorzakende E. coli-stammen, met specifieke virulente factoren, is door een vleeskuikenhouder niet te beïnvloeden, maar daar ligt wel een deel van de oplossing.

Wanneer het mogelijk is de prevalentie van de kwaadaardige E. coli-stammen te verminderen, zal de incidentie van cellulitis ook afnemen.

Startflora

Het optreden van kolonisatie van kwaadaardige E. coli-stammen zou voorkomen kunnen worden door het toepassen van startflora’s. Voorwaarde is dan wel dat deze heel vroeg na de uitkomst van de kuikens, of liever al voor de uitkomst, worden toegepast en dat de startflora geen kwaadaardige E. coli-stammen bevat.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer