‘Rabobank is en blijft coöperatief’

Een beursgang van de Rabobank is niet aan de orde. ‘De Rabobank is en blijft een coöperatieve bank’, verzekert bestuursvoorzitter Wiebe Draijer.

Jan van LiereHij zei dat donderdag bij de presentatie van de halfjaarresultaten van de Rabobank Groep. De afgelopen tijd verschenen berichten in de media dat de coöperatie omgevormd zou worden tot een beursgenoteerd bedrijf.
Uit de woorden van Draijer blijkt dat het coöperatieve karakter van de bank niet ter discussie staat. Hij wil het juist versterken. ‘Meer invloed van leden, directer, sterker en eenvoudiger’, omschrijft hij de strategie voor de komende jaren.
De Rabobank Groep boekte in de eerste helft van 2015 een nettowinst van ruim 1,5 miljard euro. Dat is een stijging met 41 procent. Van die winst is bijna een miljard toegevoegd aan de reserves.
Volgens financieel directeur Bert Bruggink hebben de betere resultaten alles te maken met de aantrekkende economie. Zowel particulieren als bedrijven kampen minder vaak met financiële problemen.
Dat blijkt duidelijk uit het bedrag dat de bank reserveerde voor de stroppenpot. In het eerste halfjaar van 2015 ging het om 356 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 1.188 miljoen euro.
‘Daarmee zitten we nu onder het langjarig gemiddelde. De kredietverliezen komen weer op het niveau dat we voor de crisis gewend waren’, stelt Bruggink vast.
Voor de kredietverlening verwacht hij de komende tijd een verdere groei. Onzeker is of dat ook zal lukken in de agrarische sector. In het eerste halfjaar van 2015 daalde de kredietverlening door lokale banken aan de agro- en foodsector in Nederland met 1,4 procent van 28,4 miljard euro naar 28,0 miljard.
Bruggink spreekt van ‘een hele geringe’ daling van de agrarische kredietverlening. ‘Vooral de melkveehouderij pleegde forse investeringen in aanloop naar het einde van de melkquotering. Dat is nu duidelijk aan het afvlakken.’
Met het afhandelen van de meningsverschillen over rentederivaten ligt de bank op koers. Draijer verwacht in de loop van dit jaar ‘te hebben gedaan wat met de toezichthouder is afgesproken’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer