Herwaardering van waarde

Het kan voor ondernemers interessant zijn om cultuurgronden binnen een bestaande maatschap te herwaarderen. Ook herwaardering via het oprichten van een maatschap, met toepassing van de bestaande landbouwvrijstelling, biedt perspectief.

Zolang de landbouwvrijstelling in Nederland van kracht is, wordt de huidige meerwaarde van de landbouwgrond ten opzichte van het moment van aankoop, niet belast.
Het kabinet heeft overigens voorlopig geen plannen om fiscale landbouwregelingen te wijzigen vanwege gebrek aan draagvlak, zo meldde staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) onlangs nog in een brief aan de Tweede Kamer. Intussen hebben veel ondernemers echter wel besloten om hun gronden te laten herwaarderen. Een mogelijke belastingclaim bij het vervallen van de vrijstelling blijft men hiermee immers voor.
Bij herwaardering van de landbouwgrond wordt de boekwaarde verhoogd tot de actuele vrije agrarische waarde (WEVAB).
Maar er zitten wel allerlei haken en ogen aan een herwaardering. Om misverstanden te voorkomen pleit ZLTO er daarom voor dat ondernemers zich een realistisch beeld vormen als ze de landbouwgronden herwaarderen. Herwaarderen kan wanneer zich een bijzondere omstandigheid aandient zoals het intreden van een opvolger in de maatschap of vof. Ook bij het aangaan van een samenwerkingsverband met de partner kunt u gaan herwaarderen.

Herwaarderen als zekerstelling

Toch is tijdig herwaarderen aan te raden, stelt Roy van Laarhoven van ZLTO Vastgoed. ‘Zie het als een soort zekerstelling voor de toekomst. Het gaat vaak om behoorlijke bedragen en de meerwaarde van de landbouwgronden wordt sowieso niet belast (uitgezonderd pachtersvoordeel en vrijvallende herinvesteringsreserve). De landbouwvrijstelling zal in Nederland wel een keer afgeschaft worden.
‘Dat zeg ik echt niet om ondernemers bang te maken en het zal ook niet op korte termijn gebeuren. Maar uiteindelijk ontkom je er gewoonweg niet aan, alleen al gezien het level playing field wat de EU nastreeft.’
Van Laarhoven wil niet op de stoel van de accountant gaan zitten, maar wijst wel op de meerwaarde die ZLTO kan bieden bij een eventuele herwaardering. ‘Wij hebben kennis en kunde in huis waarmee we onze leden goed kunnen helpen en adviseren. Denk bijvoorbeeld aan de bedrijfsovername, welke gevolgen heeft een herwaardering dan? En als uw partner gaat meedelen in de waardeveranderingen van de grond, is het wellicht zinvol om aanvullende afspraken rondom huwelijksvoorwaarden vast te leggen. Het taxatierapport vormt de basis van de herwaardering.’

Stelselwijziging

Een groep ondernemers heeft onlangs meegedaan aan een ‘stelselwijziging’, waarbij de gronden jaarlijks op de balans voor de dan geldende waarde moeten worden gewaardeerd.
De Hoge Raad heeft echter onlangs uitgesproken dat het waarderen van de gronden tegen de WEVAB (agrarische)-waarde in strijd is met goed koopmansgebruik. Stelselwijziging is in dit kader dus niet geoorloofd. Voor deze ondernemers moet alsnog worden gekeken naar alternatieven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer