'Ervaring 2009 maakt prijstoeslag mogelijk'

Onderhandelingen leidden tijdens de melkcrisis in 2009 tot een tijdelijke prijstoeslag, herinneren Boerenbond- en ABS-voorzitters Piet Vanthemsche en Hendrik Vandamme zich. Dat zou nu ook weer mogelijk moeten zijn.

%27Ervaring+2009+maakt+prijstoeslag+mogelijk%27
© -

Deze weken wordt in België druk vergaderd en onderhandeld over de aanhoudende malaise in de landbouwsector, meldt Vilt.be.

'Dat gebeurt tussen de landbouworganisaties in het Agrofront, binnen het ketenoverleg, met de bankensector en met de politiek verantwoordelijken', schrijft Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche in ledenblad Boer&Tuinder.

Om tafel

Daarbij staan vooral de varkens- en de zuivelketen centraal. Voor de melkveehouderij zou het systeem dat in 2009 werd onderhandeld opnieuw op tafel moeten komen, geeft Vanthemsche aan.

'Nieuw is dat de tijdelijke toeslagregeling nu ook voor zeugenhouders van toepassing zou worden, want het zijn zij die de crisis het zwaarst voelen. Voor de rundvleessector blijft de voornaamste eis absolute transparantie op het niveau van de slachthuizen.'

Toekomst

Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, vertelt in Drietand: 'Er moet zonder uitstel worden ingegrepen om onze land- en tuinbouwers een toekomst te bieden die de naam waardig is'.

De realiteit is volgens hem dat er verschillende sectoren zijn die amper het hoofd boven water kunnen houden. 'Verzuipen is bij een aantal reeds het geval.'

Prijsondersteuning

Een eerste akkoord met de retailers rond prijsondersteuning zit eraan te komen voor de melk, verwacht Vandamme. Hij baseert zich op de ervaringen uit 2009 met het Fedis-akkoord waarbij twee cent per liter werd bijbetaald.

'De lessen die we toen leerden komen nu van pas. Ook voor de varkenssector ligt zo’n toeslag op tafel, de vleesveesector zit reeds langer aan tafel en wil ook effectief stappen gezet zien richting hogere boerenprijs.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer