Varkenskaas+van+Piggy%27s+Palace
Nieuws
© Piggy Palace

Varkenskaas van Piggy's Palace

Kaas van varkensmelk. Een primeur van Piggy Palace in Bathmen en kaasmakerij Kloas in 't Hof. Erik Stegink van Piggy's Palace kondigde vorige week de primeur aan. Gisteravond bleek het om PiPa-varkenskaas te gaan.

Tijdens rondleidingen kreeg Stegink wel eens de vraag waarom er geen varkenskaas is. Dat bracht de varkenshouder, altijd wel in voor iets buiten de gebaande paden, op het idee zelf varkenskaas te maken.

'In de zomer hebben we altijd iets ludieks en het zet de varkenshouderij in een ander daglicht', motiveert Stegink.

Veel manuren

Met tien vrijwilligers werden op Piggy's Palace zeugen gemolken. Een hele klus omdat een zeug weliswaar de melk iedere twee uur laat schieten, maar dat is dan maar kort.

Stegink berekende dat aan manuren een liter varkensmelk 100 euro kost. 'En dan moet er nog kaas van worden gemaakt.'

Koeienmelk

De eerste kaasmaaksessie mislukte. De tweede poging slaagde met 1,5 liter varkensmelk die werd aangevuld met koeienmelk.

Kaasmaker Erik van 't Hof en Erik en Paula Stegink kwalificeren die als snelgerijpt en qua smaak (door het hogere vet- en eiwitgehalte in de varkensmelk) als romig en licht zoutig.

Opbrengst voor KiKa

De kaas ligt bij Stegink 'in de kluis'. De helft wordt via de Facebooksite van Piggy's Palace geveild voor een goed doel. De andere helft laat Stegink vanavond proeven aan gasten de op de zomeravondrondleiding komen.

De halve PiPa-kaas weegt 258 gram. Biedingen kunnen tot zondagmiddag 12 uur worden uitgebracht op de Facebookpagina van Piggy's Palace.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer