Demonstratie+ureummeter+voor+melk+en+gras
Nieuws
© Nieuwer Oogst

Demonstratie ureummeter voor melk en gras

Melkveehouder Aleid Blitterswijk heeft samen met Kennis Center Groene Groei (KCGG) in Italië een ureummeter gevonden waarmee tweemaal per dag het ureumgehalte in de melk is te meten.

Dat melden Blitterswijk en KCGG in de digitale nieuwsbrief DOCumentje van DOC Kaas. Met de ureummeter, die in Italië voor de wijnproductie wordt gebruikt, kan hij daarnaast dagelijks de voedingswaarde van het verse gras inschatten.

De ureummeter is onderdeel van project 'Zo groen als gras', medegefinancierd door ZuivelNL. Het is een van de twee projecten waar zaterdag 22 augustus tijdens de 'Demo- en conferentiedag' om draait. Het andere project gaat over 'Ruwvoerteelt en precisiebemesting'.

Missie

De melkveehouder in het Utrechtse Werkhoven heeft een missie: hij wil zijn koeien voornamelijk vers gras voeren. Eventueel aangevuld met ander ruwvoer. Maar met zo min mogelijk krachtvoer. Daartoe heeft hij met KCGG de ureummeter gevonden.

'Ik wil een melkmachine die tijdens het melken, liefst per koe, het ureumgehalte in de melk meet. Binnen vijf minuten. En software of een rekenmodel voor optimaal gebruik van gras en ander ruwvoer.'

Demodag

Tijdens de demodag zijn er op en om het erf en in de kersenboomgaard van het bedrijf van Blitterswijk diverse stands met demonstraties, presentaties, lezingen en discussie. Ook zijn er demovelden gras en maïs.

De dag begint om 10.30 uur en tussen 12 en16 uur zijn er doorlopende presentaties en demo's op het terrein. Adres: Beverweertseweg 67 in Werkhoven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer