Termijnmarkt veert weer op

De aardappeltermijnmarkt herstelde zich deze week van een eerdere terugval. Wel blijft de markt nerveus vanwege onzekerheid over de komende oogst.

Na een snelle daling in de laatste weken van het aprilcontract 2016 op de aardappeltermijnmarkt tot 17,50 euro is er sprake van herstel vanaf eind vorige week. De notering steeg afgelopen dinsdag tot 21,50 euro per 100 kilo. Op woensdag en donderdag was er weer een terugval tot 20 euro door toename van openstaande posities.
Vanwege het niet doorzetten van de hittegolf in West-Europa was er de afgelopen periode al veel aanbod op de termijnmarkt. Dat verklaart de eerdere vlotte daling van de notering voor fritesaardappelen van oogst 2016.
Volgens beursmakelaar De Vries & Westermann blijft de aardappelmarkt nerveus vanwege de wisselende groeiomstandigheden. De hoofdoogst in de meeste teeltgebieden in Noordwest-Europa kan de neerslag van de laatste periode goed gebruiken.

Effect op opbrengsten

Komende weken moet blijken hoe de betere vochtvoorziening zich vertaalt in groei en wat het effect is op de aardappelopbrengsten. Verder is nog onduidelijk wat voor gevolgen de doorwasproblematiek in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk heeft op de kwaliteit en kilo’s en daarmee op de prijsvorming.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer