Mestverwerkingsplicht: natuurterrein telt vaak mee voor 70 kilo fosfaat

Natuurterreinen tellen mee als plaatsingsruimte in het kader van de mestverwerkingsplicht.

Dit is in tegenstelling tot het stelsel van gebruiksnormen, dat alleen uitgaat van landbouwgrond. Hierbij is al aangegeven dat de fosfaatruimte per hectare afhankelijk is van het beheersregime (zie bijvoorbeeld beheersovereenkomst of pachtovereenkomst).
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft schriftelijk aangegeven dat voor de fosfaatruimte de maximale kilo’s fosfaat per hectare die volgens het beheersregime gelden leidend zijn. Indien er geen kilo fosfaat per hectare wordt vermeld, geldt de norm van 70 kilo fosfaat per hectare.
In veel contracten wordt het beweiden volgens een maximale veebezetting (gve per hectare) toegestaan en/of het aanwenden van een bepaalde hoeveelheid vaste mest (ton per hectare). Meestal worden bij deze voorwaarden geen kilo’s fosfaat per hectare genoemd. In deze gevallen geldt dan de norm van 70 kilo fosfaat per hectare.
RVO heeft ook aangegeven dat in het kader van de mestverwerkingsplicht de fosfaatproductie van de dieren die worden uitgeschaard naar tot het bedrijf behorende natuurterreinen moeten worden meegeteld.

I&R-registratie

Dieren die naar eigen natuurterrein worden ‘uitgeschaard’ (binnen het stelsel van gebruiksnormen) blijven volgens de I&R-regelgeving op bedrijf (UBN-nummer). Deze dieren moeten daarom niet worden afgemeld bij de I&R. Dit betekent feitelijk dat voor het bepalen van de fosfaatproductie van de dieren binnen de mestverwerkingsplicht het gemiddeld aantal dieren volgens de I&R-registratie leidend is.
Vragen? Neem contact op met de LLTB-infolijn via info@lltb.nl of (0900) 46365582.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer