Zegveldse polders rijk aan natuur

De polders in de omgeving van Kamerik zijn vrij rijk is aan (agrarische) natuur.

Zegveldse+polders+rijk+aan+natuur
© Mike Schellart

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van provincie Utrecht. Zij neemt elk jaar enkele delen van het buitengebied onder de loep. Dit keer waren dat Kamerik en Eemland.

In Kamerik en omgeving is Polder Zegvelderbroek ten noorden van Zegveld de biodiversiteit verreweg het hoogst. Hier leven bijzondere plantensoorten als waterdrieblad, wateraardbei en krabbenscheer en diersoorten als de bedreigde groene glazenmaker (libel) en de rugstreeppad (amfibie).

Glazenmaker

Ook de polders ten noorden van Kamerik zijn relatief soortenrijk; krabbenscheer komt in een groot deel van Polder Zegvelderbroek in hoge dichtheden voor. Dit gebied vormt ook voor de groene glazenmaker het belangrijkste leefgebied.

'Deze kennis is belangrijk, want we hebben internationale verplichtingen voor het behoud van deze bedreigde soort'', aldus provincie Utrecht. Ook de steeds zeldzamer wordende argusvlinder komt nog algemeen voor in het onderzoeksgebied.

Provincie Utrehct concludeert verder dat Polderreservaat Kockengen een klein moerasgebied met uitzonderlijke natuurwaarden is. Bijzondere soorten als rietorchis, grote ratelaar en groot blaasjeskruid komen hier veel voor en ook is hier een populatie zwarte sterns en ringslangen aanwezig.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer