Innovatieprijzen voor akkerbouwers

Het 'Innovatiefonds voor telers' heeft akkerbouwers Hendrik Luth uit Wedde en Doeko van 't Westeinde uit Nieuweschans beloond voor vernieuwingen bij een rijenspuit en het gebruik van groenbemesters.

Innovatieprijzen+voor+akkerbouwers
© innovatiefonds

Luth en Van 't Westeinde ontvingen respectievelijk 5.000 en 2.500 euro voor hun duurzame en opbrengstverhogende innovaties.

Akkerbouwer en loonwerker Luth heeft een 12 meter brede rijenspuit met gps-aansturing en -sectieafsluiting in de suikerbietenteelt verder ontwikkeld. Met de rijenspuit bespaart hij zo’n 2 liter gewasbeschermingsmiddel per hectare ten opzichte van een volveldse bespuiting.

Emissiebeperking

Luth verwacht dat deze spuittechniek een positief effect heeft op de emissiebeperking.

De nieuwe spuit is met 24 rijen twee keer zo breed als de oude rijenspuit. Bij de onkruidbestrijding wordt de bespuiting gecombineerd met aanaarden en schoffelen.

Voorafgaand

Van ‘t Westeinde teelt groenbemesters op zware kleigrond in bouwplanverband. In het najaar zaait de akkerbouwer een groenbemester voorafgaand aan de suikerbietenteelt.

Doordat het perceel ‘groen’ overwintert, gaan er minder nutriënten verloren. Bovendien voldoet Van 't Westeinde nog efficiënter aan de vergroeningseisen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer