Mans Vulto bij afscheid ‘ridder’

Mans Vulto, portefeuillehouder Sociaal-economisch beleid van LTO Nederland, heeft na ruim dertig jaar zijn bestuurlijke loopbaan in de agrarische sector afgesloten. Bij zijn afscheid in Odijk werd hij koninklijk onderscheiden. Burgemeester Wouter de Jong van Houten speldde hem dinsdagmiddag de versierselen op, behorend bij Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Jack LuitenEr zijn weinig initiatieven en activiteiten geweest, waar de scheidend LTO-bestuurder Vulto in de loop der jaren niet bij betrokken is geweest. Maat noemde onder meer het werkgeversloket en de seizoenarbeid. Voordat Vulto in 1995 bij LTO Nederland startte met zijn bestuurlijk werk, was hij al in soortgelijke functies werkzaam geweest bij een regionale (ABTB) en de landelijke boeren en tuindersbond (KNBTB) en in gewestelijk verband bij het toenmalige Landbouwschap.

De degens kruisen

In die periode had hij al zijn sporen verdiend in onderhandelingen met de vakbonden over een lange serie cao’s. ‘Het overleg met de vakbonden heb je altijd gedaan op je eigen manier: aimabel, met respect voor andere mensen en partijen, maar wel tegelijkertijd vol gaan voor de belangen van de werkgevers in de agrarische sector’, zei Maat.
‘Je ging de slag met ze aan en stond op de bres voor de werkgevers. Dat deed je ook in gesprekken met de Arbeidsinspectie, waarbij je vrijwel altijd met succes de degens kruiste met tal van bewindslieden van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.’

Breed inzetbaar

Vulto is in de loop der jaren bestuurslid geweest van onder meer de Colland agrarische bedrijfstakfondsen BPL, OWM Sazas en Stigas en was betrokken bij uitvoeringsinstanties als Syntrus Achmea, TKP en de Pensioenfederatie. ‘Met jouw landbouwkundige opleiding, later als socioloog, en jouw gezag was je in LTO-verband breed inzetbaar. De ene keer als ambassadeur en netwerker, de andere keer als onderhandelaar en probleemoplosser’, stelde de LTO-voorzitter.
Maat noemde nóg een bijzondere prestatie die Vulto deels op zijn conto mag schrijven: het ziekteverzuim in de agrarische sector behoort tot de laagste door te blijven hameren op betere arbeidsomstandigheden. ‘Boeren en tuinders zijn jou veel dank verschuldigd’, besloot Maat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer